Noord-Ierland flirt met Dublin

TEUN LAGAS

In Noord-Ierland stemde een meerderheid van de kiezers voor blijven in EU. Hoe is de stemming daar, na de zege van de voorstanders van uittreding?

In dit deel van het Verenigd Koninkrijk rijt de Brexit mogelijk oude wonden open. Ook in Noord-Ierland - waar 56 procent stemde voor 'Remain' - klinkt, net als in Schotland, de roep om een referendum over afscheiding van 'Londen'.

Tegelijk heerst hier de vrees dat zo'n afsplitsing leidt tot terugval naar het verleden, waarin geweld tussen Ierse nationalisten en de aanhangers van de band met Groot-Brittannië aan de orde van de dag was.

De Dublingezinde Noord-Ierse partij Sinn Féin was er gistermorgen als de kippen bij om een oude droom uit de mottenballen te halen. Sinn Féin wil een referendumuitspraak over aansluiting bij Ierland.

Terwijl Noord-Ierland, waar pas sinds 1998 vrede heerst, de laatste tijd juist in rustiger politiek vaarwater zat. Sinn Féin vormt daar nu een regering met de Democratische Unionistische Partij, die ooit werd opgericht door de oude aartsvijand dominee Ian Paisly.

De Noord-Ieren vrezen ook voor hun economie wanneer de open grens met EU-lid Ierland gesloten moet worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden