Noord-Ieren lijken massaal voor de vrede te stemmen

BELFAST - Al voor ze open gingen, gisterochtend om zeven uur, stonden voor stembureaus in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast al rijen kiezers om te stemmen over het goede vrijdag-vredesakkoord voor de Britse provincie.

De enorme opkomst lijkt het 'ja'-kamp in de kaart te spelen, dat de laatste dagen alles op alles heeft gezet om de groeiende dreiging van een 'nee' van dominee Ian Paisley en zijn aanhang te stuiten. Hoewel de stembussen gisteravond pas om elf uur onze tijd sloten en de resultaten vanmiddag worden verwacht, spreekt men al van een opkomst van ver boven de 80, in sommige districten zelfs boven de 90 procent.

De spanning was groot, voor velen van de 1,2 miljoen kiesgerechtigden was het nu of nooit om in Noord-Ierland een einde te maken aan dertig jaar geweld. Een spanning waaraan ook de massa's gewapenden agenten op straat en de voortdurende rondcirkelende helikopters bijdroegen. Maar niets werd aan het lot overgelaten, laat staan aan mogelijke terreuraanslagen door republikeinse of loyalistische splintergroepen, die zich tegen het vredesakkoord hebben gekeerd.

Vrijwel niemand twijfelt meer aan een zege van het 'ja'-kamp. Vraag is alleen of het een Pyrrhus-overwinning wordt van 60 procent 'ja' of zelfs minder, waardoor straks de verdeelde unionisten in de nieuwe Noord-Ierse Assemblee in een onmogelijke situatie zullen verkeren en aan de grillen van dominee Ian Paisley zijn overgeleverd. Of een klinkende zege van zo'n 70 procent, waarop het slotoffensief van de Britse autoriteiten, premier Tony Blair voorop, de laatste dagen was gericht.

Overigens zou, doordat aller ogen gericht zijn op Noord-Ierland, bijna vergeten worden dat het vredesakkoord gisteren ook is voorgelegd aan de 2,7 miljoen kiezers in de Ierse republiek. Met name dan het voorstel van de regering in Dublin om de in de grondwet vastgelegde territoriale aanspraken van de republiek op Noord-Ierland te laten vallen. Tegelijk konden de Ieren zich uitspreken over het verdrag van Amsterdam, waarmee de toekomst van Ierland in de Europese Unie is bezegeld.

- Pagina 4: Emoties verrasten het 'Ja'-kamp

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden