recept
Noord-Hollandse kool
Noord-Holland is van oudsher vermaard om zijn groenteteelt, die ontstond nadat zo'n duizend jaar geleden, waarschijnlijk in opdracht van grootgrondeigenaar het klooster St. Adelbert te Egmond, een lange dijk werd gelegd om het zeewater tegen te houden.
De bewoners groeven slootjes en schiepen zo het Rijk der Duizend Eilanden (door de ruilverkaveling in 1964 ingekrompen), met namen als Pollepel, De Luizige Tuinen, Hemelrijk...
Een groot deel van Noord-Holland is nog jong, de polders zijn pas drooggelegd in de Gouden Eeuw. Vruchtbare grond voor akkerbouw, hoopte men, maar de grond bleef te nat en zo werd de Beemster groen en al snel beroemd om zijn kaas. Dat ziltige malse gras-van-onder-de-zeespiegel geeft een rijke smaak.
Ingrediënten voor twee:
1 lichtgroene prei
1 eetl. boter
250 g geschaafde witte kool
1 theel. karwijzaad
Opperdoezer Ronde naar behoefte
150 g bio- Beemsterkaas
15 g boter
20 g bloem
300 ml melk
fijngesneden bladselderij
Bereiden:
De prei wassen en in ringen snijden. De boter smelten in een koekenpan met anti-aanbakbekleding. De preiringen glazig fruiten, 1 eetlepel apart houden. De overige prei met kool en karwij toegedekt zachtjes beetgaar smoren in 25 minuten. Geregeld omscheppen.
De aardappels schoonboenen. In ruim water 20 minuten koken.
Kaas raspen. Op laag vuur de boter smelten in een pannetje, bloem erbij roeren. Als het wit is verdwenen de melk bij beetjes heftig klutsend toevoegen. Roerend laten pruttelen tot een gladde saus. Van het vuur af de kaas erdoor roeren, roerend laten smelten.
De aardappels afgieten en gehalveerd rond de kool leggen. Alles bedekken met de saus. De de kool daarmee doorscheppen. Onder een grill licht laten kleuren. De achtergehouden prei erop strooien. Met een greepje selderij op de aardappels serveren.
Menusuggestie
Vooraf: Amsterdamse notensla. IJsbergsla fijnsnijden, mengen met meer walnootolie dan azijn, peper en zout naar smaak en grofgesneden bieslook, dille en schepje suiker plus een pittabroodje uit de broodrooster, in repen geknipt. Bestrooien met flink wat gehakte walnoten.
Na: Aalbessen met chocoladesnippers. Geriste bessen overgieten met wat marasquin. Chocoladesnippers bovenop.