Noord-Holland: zand van alternatieve plek te slecht voor bollentelers

Van een onzer verslaggevers TEXEL - De provincie Noord-Holland oefent druk uit op Rijkswaterstaat om de zandwinning in de Waddenzee de komende jaren weer op te voeren in plaats van terug te dringen, zoals de bedoeling is.

Volgens Ecomare, het informatiecentrum voor Wadden- en Noordzee op Texel, is de grote vraag van bollentelers naar zand en de slechte kwaliteit van het zand uit het Amstelmeer, de alternatieve winplaats, aanleiding tot het verzoek om heroverweging van het besluit om de zandwinning in de Waddenzee te beperken.

Dat besluit is genomen vanwege de negatieve invloed van de zandwinning op het milieu van de Waddenzee.

Vanaf dit jaar tot het eind van de eeuw mag in de westelijke Waddenzee jaarlijks nog gemiddeld 100 000 in plaats van 500 000 kubieke meter zand worden gewonnen; in het oostelijke deel wordt het jaarlijkse quotum teruggebracht van drie miljoen naar 800 000 kubieke meter.

Het is de bedoeling dat het zand dat nodig is voor woningbouw, waterstaatkundige werken, wegenbouw en de bloembollenteelt wordt gewonnen in de Noordzee. Zandwinning beneden de dieptelijn van twintig meter heeft geen invloed op de zandbalans in het kustgebied en de Waddenzee.

Het zand uit de Noordzee bevat echter te veel zout, dat bij gebruik op land uitspoelt naar het grond- en oppervlaktewater. Daarom is een ontziltingsinstallatie nodig. Rijkswaterstaat wil deze bij een nieuw zanddepot in Den Helder wil bouwen.

De milieubeweging zet vraagtekens achter de noodzaak van deze installatie: volgens haar kan ook gebruik worden gemaakt van de ontziltingsinstallatie bij het depot in IJmuiden.

Zeezand kan worden ontzild door het te spoelen met zoet water.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden