Noord-Holland wil buren uit het zuiden er niet bij

door Louis Cornelisse

Er moet één grote provincie komen met daarin Zuid- en Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Noord-Holland is het daar niet mee eens: Zuid-Holland mag niet meedoen.

Het provinciaal bestuur van Utrecht hakte gisteren de knoop door. Gedeputeerde Jan Pieter Lokker: „Het is urgent dat er één Autoriteit Randstad komt, want we lopen in vergelijking met soortgelijke gebieden in Europa achter en glijden steeds verder af.”

Vandaar dat Utrecht heeft gekozen voor een aaneengesloten gebied, dat de kern van de Randstad vormt. Lokker: „Een krachtig, samenhangend bestuur is nodig om het economisch- en leefklimaat op peil te brengen.”

Utrecht sluit zich aan bij de visie van Zuid-Holland en verwerpt die van Noord-Holland. Die provincie liet deze week weten alleen te willen samengaan met Utrecht en Flevoland. Zuid-Holland hoort wat Noord-Holland betreft niet bij dit nieuw te vormen bestuur. In een brief aan minister Remkes van binnenlandse zaken heeft Noord-Holland uitgelegd waarom gekozen is voor een superprovincie zonder de zuiderburen. De Noordvleugel Autoriteit, zoals Noord-Holland haar variant noemt, heeft een te behappen omvang. Met Zuid-Holland erbij is er te veel ’bestuurlijke drukte’ meent Noord-Holland. Zuid-Holland zou er beter aan doen aan te haken bij een deel van Brabant, vinden de bestuurders in Haarlem. Flevoland beraadt zich nog op een definitief standpunt, zo liet een woordvoerder gisteren weten.

VVD-minister Remkes wil haast maken met de vorming van een Randstad-provincie. Hoewel zijn prominente partijgenoten Vonhoff en Wiegel er niet in slaagden een voor iedereen aanvaardbaar model voor een nieuwe bestuurlijke tussenlaag te creëren, denkt de bewindsman dat de neuzen nu dezelfde kant op kunnen gaan. Vooral omdat de provincies in het westen van het land zien dat ze grote vraagstukken zelf niet kunnen oplossen, en ook gemeenten en rijk onmachtig blijken. De Utrechtse gedeputeerde Lokker: „Als je ziet hoe het verkeer vastloopt... Alles heeft met alles te maken. Dan is het blokkerend dat er aan zoveel bestuurstafels over wordt vergaderd.”

Ondertussen is ook oud-premier Kok met een commissie doende een concept voor het middenbestuur te maken. De concurrentiepositie van de randstad in Europa staat onder druk. Uit de vorig jaar gepubliceerde Randstadmonitor blijkt dat de groei van het bruto regionaal product per inwoner lager is dan elders. De werkgelegenheid daalde met 1,5 procent en met het vestigingsklimaat is het al niet beter gesteld.

Lokker: „Het zou heel wat zijn als Japanse en Chinese bedrijven met maar één bestuur te maken krijgen.” De gedeputeerde heeft de ervaring dat samenwerking loont. „Kijk naar het Groene Hart, daar werken drie provincies nauw samen, en met succes.”

In de discussienota ’Maatwerk in het midden’ van minister Remkes wordt ook de vorming van stadsstaten genoemd. Naar het model van Hamburg en Bremen. Daar voelen de Randstad-provincies niet voor. De bewindsman wil in het noorden, oosten en zuiden geen mega-provincies laten ontstaan. Daar kunnen agglomeraties vergaande samenwerking aangaan, zoals nu al zo is in Arnhem/Nijmegen en de regio Eindhoven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden