Noord-Holland stopt ontwikkeling van Wieringerrandmeer

haarlem – - De provincie Noord-Holland stopt met de ontwikkeling van het Wieringerrandmeer.

De financiële risico’s zijn te groot en er zijn niet genoeg investeerders te vinden. De aanleg van het randmeer moest volgend jaar beginnen. De waterverbinding tussen het IJsselmeer en het Amstelmeer zou van Wieringen weer een eiland maken. De plas en tweeduizend vakantiehuizen eromheen, moesten de economie in de regio oppeppen, kosten: ruim 300 miljoen euro.

Bewonersgroep Wierings beraad is blij. Tientallen boerenbedrijven hadden het veld moeten ruimen om plaats te maken voor het meer „Wel jammer dat het afketst op de financiën en dat er nog niet over de inhoud wordt gesproken, vindt voorzitter Bart Lankester. „Het was gewoon een slecht plan. Te groots en meeslepend.”

De boeren zijn buitengewoon opgetogen. Voorzitter Joop Grin van het Agrarisch Collectief: „Onbegrijpelijk dat een buitengewoon welvarend gebied met veel toekomstperspectief zomaar had moeten verdwijnen.”

Volgens VVD-gedeputeerde Laila Driessen is tot nu toe 29 miljoen euro aan grondaankopen en 6,5 miljoen aan voorbereidingskosten uitgegeven. Lankester: „Ik wil het provinciaal bestuur een compliment geven dat ze deze beslissing in dit stadium nog heeft durven nemen.”

Een zelfevaluatie is nog wel op z’n plaats, vindt hij. „De provincie heeft nauwelijks naar bewoners en hun belangen geluisterd. Die economische impuls is een drogreden. De werkloosheid ligt hier niet lager dan landelijk, bovendien vinden mensen het niet erg dat ze verderop moeten werken, want de kwaliteit van wonen is geweldig. De kracht van dit gebied is rust en ruimte.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden