Noord-Holland start groot onderzoek naar Ton Hooijmaijers

Ton Hooijmaijers. © ANP Beeld
Ton Hooijmaijers. © ANP

De provincie Noord-Holland laat alle projecten waar gedeputeerde Ton Hooijmaijers tussen 2005 en 2009 bij betrokken is geweest uitvoerig onderzoeken. De Noord-Hollandse commissaris van de koningin Johan Remkes kondigde deze operatie 'Schoon Schip' vandaag aan tijdens een vergadering van Provinciale Staten.

Redactie

Aanleiding voor het onderzoek is de ontwikkeling van het bedrijventerrein Distriport in de gemeente Koggenland, waarover Hooijmaijers in 2007 geheime afspraken heeft gemaakt. Remkes zei gisteren niet uit te sluiten dat er nog meer onregelmatigheden opduiken. Hij hekelde de bestuursstijl van ex-gedeputeerde Hooijmaijers en noemde die ontoelaatbaar. 'Het was een tijd dat sommige bestuurders te los aan de teugel liepen.'

Fraudeonderzoek
Hooijmaijers is al ruim een jaar verdachte in een fraudeonderzoek door de rijksrecherche. De provincie deed al eerder globaal onderzoek naar twee grote projecten waar de VVD-gedeputeerde bij betrokken was, maar dat leverde geen onregelmatigheden op.

Hooijmaijers tekende in 2007 een geheime overeenkomst met de projectontwikkelaar van Distriport over wat er met de winst uit de grondverkoop zou worden gedaan. Dat gebeurde in het bijzijn van zijn CDA-collega Jaap Bond, die vandaag veel kritiek over zich heen kreeg van vooral de oppositiepartijen PVV en SP.

Geen twijfel

Bond zei dat hij destijds niet twijfelde aan de betrouwbaarheid van Hooijmaijers en dat hij daarom niet had bekeken welke stukken Hooijmaijers eigenlijk tekende.

Gedeputeerde Bond werd pas oktober vorig jaar op de hoogte gesteld van deze zogenoemde sideletter, maar verzuimde dit daarna aan Provinciale Staten te melden. De CDA'er gaf toe dat hij dat wel had moeten doen. 'Ik bied daarvoor mijn excuses aan.'

De oppositie vond die knieval van de CDA'er niet genoeg en diende meerdere moties van wantrouwen, afkeuring en treurnis in. De coalitiepartijen VVD, PvdA, D66 en CDA vonden dat de gedeputeerde 'een goed verhaal' had en steunden de moties daarom niet.

Stuk niet gezien
Hooijmaijers stelt in een verklaring dat hij nooit een stuk heeft getekend waarbij zijn ambtenaren niet aanwezig waren. Bij de omstreden ondertekening in 2007 waren volgens hem zelfs twee andere gedeputeerden aanwezig. 'De inhoud van die stukken zou dan ook genoegzaam bekend moeten zijn bij GS.'

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden