Noord-Holland mag ruim tweeduizend herten afschieten

De Damherten in de Waterleidingduinen beschadigen de natuur, is het idee. Beeld Anp
De Damherten in de Waterleidingduinen beschadigen de natuur, is het idee.Beeld Anp

Zeker tweeduizend damherten die leven in de Waterleidingduinen en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland mogen per direct worden afgeschoten. Dat heeft de rechter in Haarlem vandaag bepaald.

De faunabescherming had een verzoek ingediend om de jacht op de beesten op te schorten, maar de rechter heeft dit afgewezen. Volgens deskundigen zijn er te veel herten en gaat dit ten koste van de leefruimte van andere dieren.

De faunabescherming stelt dat deze conclusie is genomen op basis van rapporten die aan alle kanten 'rammelen'.

Over die rapporten wenste de rechter zich niet uit te spreken. Ze komen deze zomer aan bod in de bodemprocedure die de faunabescherming is gestart tegen Gedeputeerde Staten van Noord-Holland, die ontheffingen heeft verleend om damherten af te schieten.

De rechter zag geen aanleiding om vooruitlopend op die zaak het afschieten tegen te houden. Op dit moment leven er in de duinen rond Zandvoort ongeveer 3800 herten. Die populatie moet terug naar duizend.

Bewezen overlast
Dat damherten overlast bezorgen als hun populatie niet beheerd wordt, blijkt uit onderzoeksresultaten die Natuurmonumenten gisteren presenteerde. In het Deelerwoud, een natuurgebied aan de rand van de Veluwe, is vijftien jaar lang niet is gejaagd.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat daardoor het aantal edel- en damherten gigantisch is toegenomen ten koste van de reeën. Vooral de populatie damherten blijft maar doorgroeien, maar er is volgens Natuurmonumenten nog geen overlast zoals in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

De grote herten hebben de kleinere reeën vrijwel verdreven. Begrazing heeft gezorgd voor een explosie aan bosbessen, maar heide en jonge eikenbomen verdwijnen. De herten zijn minder schuw geworden, zodat wandelaars de dieren veel vaker zien.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Twee damherten voor de bebouwde kom in Zandvoort. Beeld Anp
Twee damherten voor de bebouwde kom in Zandvoort.Beeld Anp

Het experiment startte in 2001, toen het nog de bedoeling was dat alle hekken op de Veluwe tussen Arnhem en Zwolle zouden verdwijnen. Dat is niet gebeurd, maar ondertussen zijn wel andere natuurdoelen gesteld. Jachtvrij beheren zou nieuwe natuurgebieden in gevaar kunnen brengen. Ook mogen de herten niet te dominant worden, doordat ze zelf geen vijanden hebben.

De faunabescherming maakt uit de onderzoeksresultaten van Natuurmonumenten op het damhert op de Veluwe vogelvrij is en spreekt van een 'schande'. In reactie op de uitspraak van de rechter in Haarlem zegt een woordvoerder van de faunabescherming: "Blijkbaar telt voor hem een dierenleven niet. Dit is heel beroerd voor de damherten."

Ook in Zeeland heeft de faunabescherming een rechtszaak aangespannen tegen de provincie. Die heeft een ontheffing verleend voor het afschieten van een deel van damherten in de Manteling van Walcheren en op de Kop van Schouwen. De faunabescherming wil dat de rechter die ontheffing ongeldig verklaart. Een uitspraak in deze zaak wordt volgende week verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden