Noord-Holland krijgt voortaan zacht water uit de kraan

REDACTIE GROEN

Vanaf vandaag beschikt heel Noord-Holland over zacht kraanwater. De drinkwaterbedrijven PWN en Waternet hebben in hun leveringsgebieden het kraanwater verder onthard. Dat is goed voor het milieu en ook voor de portemonnee van de consument. Er is door dat zachte water minder waspoeder nodig voor de was. Tevens hoeft het Noord-Hollandse rioolwater minder op wasmiddelresten te worden gezuiverd.

Tot vandaag kende het Noord-Hollandse kraanwater een gemiddelde hardheid. Die hardheidsgraad hangt af van de hoeveelheden kalk en magnesium in het water. Als het water zachter wordt, vermindert de kalkaanslag en verbetert de werking van de zeep. Noord-Hollandse huishoudens kunnen dan toe met 15 procent minder waspoeder, en toch dezelfde wasresultaten behalen, aldus de waterbedrijven.

Daar zit echter een probleem. Maar weinig huishoudens zijn zich ervan bewust dat met zachter water minder waspoeder nodig is. Uit onderzoek van PWN blijkt dat slechts een kwart van de Noord-Hollanders zich bewust is van de hoeveelheid waspoeder die wordt gebruikt. Om dat bewustzijn op te vijzelen, beginnen de drinkwaterbedrijven in samenwerking met de waterschappen in de regio in het najaar een publiekscampagne, waarbij de voordelen van zacht water nog eens over het voetlicht zullen worden gebracht.

Als alle Noord-Hollandse huishoudens de voordelen van hun zachte water ten volle benutten, betekent dat jaarlijks twee miljoen kilo waspoeder minder in het rioolwater, stellen de waterschappen. Daardoor hoeft het water minder intensief gezuiverd te worden. Dat bespaart zeer veel energie en zorgt voor minder slib. Ook levert dat een betere kwaliteit oppervlaktewater op, aldus de waterschappen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden