Noord-Holland houdt strenge regels windmolens vol

Hij vindt het 'jammer' dat de gemeente Amsterdam naar de rechter stapt wegens 'absurde' regels die de provincie Noord-Holland zou hanteren voor nieuwe windmolens. "Maar ik zie geen reden om ze aan te passen", zegt gedeputeerde Jack van der Hoek (D66, duurzaamheid) van Noord-Holland.

Zijn partijgenoot Abdeluheb Choho, wethouder in Amsterdam (duurzaamheid), kondigde gisteren juridische stappen aan tegen die 'kafkaëske' voorwaarden.

Windmolens mogen in Noord-Holland alleen verschijnen in clubjes van minimaal zes stuks, in een rechte lijn en ten minste 600 meter van huizen af. En voor elke nieuwe turbine moeten er twee oude worden weggehaald. De meeste plannen voor nieuwe windmolens, zoals in het Amsterdamse havengebied, kunnen niet voldoen aan deze uitzonderlijk strenge voorwaarden.

Maar er zijn wel degelijk plannenmakers in Noord-Holland die daar in wel slagen, reageert Van der Hoek. Pertinent onhaalbaar is het niet. Zes van de zeventien ingediende voorstellen voor windmolens in de provincie schoot Noord-Holland niet af. En daarmee kan de provincie voldoen aan zijn landelijk afgesproken plicht (685,5 MW in 2020). Pas daarna, als het rijk een nieuwe plicht oplegt, staat Noord-Holland meer nieuwe turbines toe.

Bedrijven en burgercoöperaties die niet met hun voorstel door de keuring kwamen, hebben volgens Van der Hoek geen recht van klagen. "Ze weten precies waar ze aan moeten voldoen en ze kunnen hulp krijgen van onze 'windmakelaar'. Het provinciaal omgevingsbeleid voor bescherming van bijvoorbeeld natuurwaarde en leefomgeving is glashelder." Volgens Van der Hoek mankeert er niks aan de set van regels, al was het maar omdat ze democratisch in de Provinciale Staten van Noord-Holland zijn vastgesteld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden