Noord-Holland handhaaft subsidie aan brood-project

Van een onzer verslaggeefsters

De Raad van State moet de definitieve beslissing nemen, omdat de stichting Cargo in beroep is gegaan tegen de weigering van het ministerie van verkeer en waterstaat om een vergunning voor het project te verlenen.

GS van Noord-Holland kwamen gisteren met hun standpunt, in antwoord op vragen van drie statenleden over de door de provincie verstrekte subsidie van 15 000 gulden. Volgens gedeputeerde staten "is het niet aan de overheid om een kunstuiting op etische of morele gronden te toetsen."

Toen de provincie besloot Cargo een subsidie te geven, was wel bekend dat bij het project brood zou worden gebruikt. Ook was duidelijk dat het om een offer aan de zee ging. GS wisten echter niet dat het offer uit 20 000 broden zou bestaan, zo blijkt uit het antwoord.

Volgens GS geldt bij de beoordeling van een kunstproduktie in de eerste plaats het kwaliteitsadvies van de Culturele raad. Dat was in dit geval positief. Volgens de provincie betekent de subsidiering van een kunstproduktie door de overheid niet dat de overheid daarmee ook verantwoordelijkheid neemt voor de inhoud.

GS hebben de stichting Cargo gevraagd hen op de hoogte te houden van de voortgang van het project. Mocht de Raad van State het ministerie namelijk met zijn weigering van de vergunning in het gelijk stellen, dan zullen GS zich beraden over de vraag of het verlenen van subsidie daarmee komt te vervallen.

Inmiddels is de Alkmaarse stichting Cargo er vast van overtuigd dat haar project doorgaat en dat 'het nationaal geschenk aan de zee' volgens plan in augustus gegeven kan worden. Dat zei initiatiefnemer Ron Peperkamp vorige week tijdens een hoorzitting van de provincie NoordHolland.

Peperkamp verzekerde het college dat de voorbereidingen voor het offer aan de zee, doorgaan in afwachting van een definitieve beslissing van de Raad van State.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden