Noord-Holland fnuikt windenergie

Sinds vijf jaar hanteert de provincie Noord-Holland in toenemende mate strengere eisen voor het ontwikkelen van windenergie op land. Daar schrijft Trouw over, naar aanleiding van onvrede bij het stadsbestuur van Amsterdam ('Gevecht om windmolens voor rechter' en 'Altijd tegenwind in Noord-Holland', 16 september). Alle pogingen daartoe sinds de zomer van 2011 zijn door de provincie tot aan de hoogste rechter met succes geblokkeerd.

Strenge regels

Naast de in Trouw vermelde belemmeringen (begrensde hoeveelheid op te wekken duurzame energie, alleen lijnopstellingen van minimaal zes windturbines, 600 meter afstand tot de bewoonde omgeving, twee te saneren turbines inbrengen om één nieuwe te mogen plaatsen) heeft de provincie zeer strenge regels opgesteld over de plaats waar turbines eventueel mogen worden geplaatst. Wie lijden daaronder?

Ten eerste de bevolking, doordat de transitie naar duurzame energie en dus het bereiken van de klimaatdoelstelling wordt belemmerd.

Ten tweede de burgers die, verenigd in duurzame energiecoöperaties, geen enkele kans krijgen bij te dragen aan de opwekking van duurzame energie. Het monopolie is komen te liggen bij de eigenaren die al dan niet toevallig grond ter beschikking hebben in de gebieden die de provincie heeft aangewezen.

Ten derde de eigenaren van oudere turbines - meer dan honderd van dergelijke zijn er. Zij mogen hun turbines niet vervangen, want dat is niet volgens de regels.

Peperdure onderzoeken

Ten vierde de ontwikkelaars van windenergie die peperdure onderzoeken moeten laten doen om te voldoen aan de eisen van de provincie en op details worden afgeserveerd.

De provincie vindt dat de markt zijn werk moet doen. Door alle regelgeving en de daarmee opgestelde beperkingen kan de markt geen kant op en worden de marktpartijen uitgespeeld. Het zijn niet de eigenaren van saneringsturbines en niet de ontwikkelende partijen die de macht hebben, maar enkele partijen in de Provinciale Staten die hun coalitieafspraken in beton hebben gegoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden