Noord-Drenthe: niet rijk, wel het gelukkigst

Een schaapsherder op de heide in Drenthe. Beeld Archieffoto ANP

Volgens de Rabobank en Universiteit Utrecht is de zogeheten ‘brede ­welvaart’ het hoogst in het noordelijk deel van Drenthe, een taartpunt die naar het zuiden wijst, met ook hoofdstad Assen. 

Met brede welvaart ­bedoelen de onderzoekers in feite welzijn. Ze kijken behalve naar inkomen ook naar onder meer baanzekerheid, onderwijs, veiligheid en woongenot.

Geld alleen maakt niet gelukkig, is af te leiden uit dat onderzoek. In Noord-Drenthe is het gezinsinkomen niet veel hoger dan in de rest van het land. Maar inwoners van deze regio zijn zeer tevreden met de eigen woning. Die tevredenheid levert de regio de eerste plaats op in de index. In dit deel van de provincie is de bevolking relatief hoogopgeleid en zijn er weinig geweldsmisdrijven. Ook zijn inwoners van Assen en omgeving tevredener over de balans tussen werk en privé dan elders in het land.

Zuidwest Drenthe neemt de tweede plaats in. De derde regio in de provincie, het zuidoosten, scoort een stuk lager. Hier zijn de mensen lager opgeleid en is de werkloosheid hoger. Toch is de brede welvaart hier hoger dan het landelijk gemiddelde. Drenthe is daardoor onder de provincies koploper met de brede welvaart. Zuid-Holland sluit de rij.

Op de landelijke ranglijst staat het Gooi op de derde plek. Daar is het inkomen hoog en de werkloosheid laag, hoewel inwoners wel klagen over de veiligheid.

Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kennen juist de laagste brede welvaart van Nederland. Stadsinwoners zijn het minst tevreden met hun woning en met de veiligheid in de buurt.

Baanonzekerheid

Terwijl in heel Nederland na de economische crisis de inkomens weer toenamen, is de index van de brede welvaart sinds 2010 niet gestegen. Volgens de onderzoekers is vooral de toegenomen baanonzekerheid – met een flexibeler arbeidsmarkt – daarvan de oorzaak. Het laatste jaar is er wel een voorzichtige stijging van de welvaart te zien.

De nieuwe cijfers contrasteren behoorlijk met ander onderzoek. Assen werd vorig jaar door het CBS nog getypeerd als een gemeente met beduidend meer armoede dan het landelijk gemiddelde.

In lijsten met rijkste gemeenten van bijvoorbeeld datzelfde CBS is Drenthe niet bovenaan te vinden. Tien jaar geleden stond Drenthe de titel ‘armste provincie van Nederland’ af aan Friesland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden