Nooit stond Bouterse zo ijzersterk als nu

PARAMARIBO - Regeringsonderhandelaar, speciaal afgezant van de president in Brazilië en keurmeester op de centrale markt. Desi Bouterse profileert zich steeds nadrukkelijker naast president Jules Wijdenbosch.

Gisteren arriveerde een Surinaamse delegatie in Brazilië om het staatsbezoek van Wijdenbosch voor te bereiden. Delegatieleider: Bouterse. Ruim een week eerder was de minister van regionale ontwikkeling verhinderd voor een werkbezoek aan de centrale markt. Geen nood, zij liet zich vertegenwoordigen door haar partijvoorzitter Bouterse, die zich luid liet bejubelen tussen de fruit- en groentestallen. In de moeizame CAO-besprekingen bij bauxietbedrijf Suralco schakelde de regering haar eigen bemiddelaar in: Bouterse. Ook bij het conflict tussen de Canadeze goudmaatschappij Golden Star en de bewoners van het binnenlandse dorpje Nieuw-Koffiekamp trachtte Bouterse de partijen tot elkaar te brengen. En deze week diende minister Kalloe van openbare werken zijn ontslag in. Formeel wegens een nieuwe functie in de particuliere sector, maar een beetje ingewijde in politiek Paramaribo weet dat Bouterse persoonlijk het lot van Kalloe bezegelde, omdat die vanwege malversaties het imago van de regering in gevaar bracht. Kortom, voor Bouterse geen plaats in de politieke luwte.

“Je bent de hele weg gegaan en als overwinnaar uit de bus gekomen. Nu moet je het zelf ook afmaken”. Dat zou de oud-nationalistische leider Eddy Bruma tegen Bouterse hebben gezegd toen die hem vorig jaar benaderde om president te worden. Bouterse zag in de bejaarde jurist de vader des vaderlands, die de idealen van de 'volksrevolutie' van weleer nieuw leven in kon blazen. Maar Bruma vond dat Bouterse, na ruim 15 veelbewogen politieke jaren, zelf het hoogste ambt moest vervullen. Maar Bouterse wilde niet. Nog niet.

Bouterse, de strateeg, de spin in het web van de Surinaamse politiek. In de aanloop naar de staatsgreep van 1980 koos hij als jonge sergeant al zorgvuldig het moment waarop hij als bindend element en leider van de verschillende opstandige groepen in het leger kon opstaan. Zeventien jaar later lijkt hij zijn strategie van geduldig, voorzichtig manoeuvreren tot een kunst te vervolmaken.

Wijdenbosch mocht nog voorgaan in september vorig jaar, toen het presidentschap uiteindelijk werd vergeven in de verenigde volksvergadering. In een spannende eindstrijd in de Anthony Nesty Sporthal bleken lokale en regionale volksvertegenwoordigers massaal van politieke kleur te zijn veranderd. Bouterse bekeek vanaf de tribune vergenoegd het resultaat van zijn uitgekiende lobby. Onder Wijdenbosch wordt het proces van verzakelijking met Nederland voortgezet, terwijl contacten worden aangehaald met landen in de regio en het verre oosten, die minder moeite hebben met oud-dictators. Al die stappen dienen Bouterse's einddoel: democratisch gekozen president in de volgende eeuw.

Brede volkspartij Behalve verontwaardiging bij de ex-kolonisator en fronsende wenkbrauwen in Suriname zelf ontlokt Bouterse weinig weerstand. Politiek was zijn positie waarschijnlijk nooit zo sterk als nu. Het voortbestaan van de coalitieregering Wijdenbosch ligt in zijn handen. Steeds meer oppositiepartijen, waaronder de NPS van oud-president Venetiaan en de VHP van de voormalig assembleevoorzitter Lachmon staan openlijk, of in meer bedekte termen, op de stoep bij de oud-legerleider om zich vast aan te dienen, voor als het spaak mocht lopen met de huidige politieke vrienden. Zij weten dat als ze willen regeren, ze niet zonder de NDP kunnen, die zich heeft ontwikkeld tot de enige echte brede volkspartij. En de NDP, dat is Bouterse, die als enige Surinaamse politicus kan rekenen op een grote trouwe aanhang. Het contact met het volk heeft hij nooit verwaarloosd en steeds aangepast aan veranderende tijden, in tegenstelling tot het gros van de Surinaamse politici.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden