Nooit op één lijn met de topschaatsers

Doekle Terpstra weg na kritiek Kramer

De openlijke animositeit tussen Sven Kramer en bestuurder Doekle Terpstra duurde precies 24 uur. Donderdag opende 's werelds beste schaatser de aanval op de voorzitter van schaatsbond KNSB. Een dag later bood Terpstra zijn ontslag aan, ontdaan van de illusie dat hij het in de publieke opinie zou kunnen winnen van Kramer. Terpstra was vier jaar voorzitter van de KNSB. In die tijd lukte het hem niet om de topschaatsers achter zich te krijgen. De wrevel explodeerde donderdag in een hotel in Wolfheze, waar Kramer zijn frustratie over de gang van zaken bij de KNSB niet langer voor zich kon houden.

Terpstra stond afgelopen week ook in breder opzicht onder druk. De voormalig vakbondsman (CNV) moest zich woensdagavond in de ledenraad van de KNSB verantwoorden over de rommelige procedure die moest leiden tot een nieuw nationaal schaatscentrum. Afgelopen zomer rolden de KNSB en drie schaatsbanen (Almere, Heerenveen en Zoetermeer) ruziënd over straat. De bond gunde Almere (Icedome) de belangrijke status van nationaal ijscentrum. Die gunning was tegen het zere been van de twee andere schaatsbanen, die woedend in beroep gingen. Daarover volgt volgende week uitspraak.

In die ondoorzichtige affaire bleef Terpstra deze week overeind. Na twee avonden lobbyen en uitleggen schaarden zowel de acht schaatsgewesten als de ledenraad zich achter de CDA-bestuurder. Terpstra was na die twee overwinningen licht euforisch: "Ik voel me gesteund door mijn eigen mensen, door mijn eigen kader. Ik stroop de mouwen op en ga weer aan de slag", zei hij nadat bekend werd dat hij zijn werk als schaatsbestuurder (zijn droombaan, zei hij vier jaar geleden bij zijn aantreden) mocht doorzetten.

Dat was echter buiten Sven Kramer gerekend. De meervoudig schaatskampioen ergerde zich de afgelopen jaren veelvuldig aan de lakse houding van de KNSB: "Als topschaatsers worden we nauwelijks gehoord, en als we al gehoord worden, wordt er niets mee gedaan".

Vooral de situatie rondom schaatsbaan Thialf viel bij de Nederlandse schaatstop verkeerd. De KNSB besloot voor de zomer om de organisatie van een wereldbeker in de wrakkige schaatshal terug te geven aan de ISU. De internationale bond verplaatste de wedstrijd - in de aanloop naar de Spelen van Sotsji - vervolgens naar Astana. Kramer: "Het zijn misschien kleine dingetjes, maar die reis kost ons in een olympisch seizoen heel veel energie en geld. Daarnaast kunnen we niet trainen in Thialf omdat het daar te koud is. Dat hebben we al meerdere keren aangegeven. Daarom trainen we nu honderd dagen per jaar in Inzell. Dat moet een schaatsbond toch niet willen?"

Die onvrede kwam donderdag op de persdag van schaatsploeg TVM tot een kookpunt. Kramer noemde Terpstra en diens bondsbestuur incompetent. Aanvankelijk sloeg Terpstra terug met een opgewonden persbericht waarin hij de uitlatingen van Kramer 'een kampioen onwaardig' noemde. Nadat ook topschaatsers als Ireen Wüst, Mark Tuitert en voormalig kampioen Jochem Uytdehaage zich achter de woorden van Kramer schaarden, stapte hij alsnog op.

In een open brief aan de leden van de KNSB sloeg hij een andere toon aan. Terpstra: "Als het juist een icoon uit de schaatssport is die twijfelt aan de toegevoegde waarde die ik als voorzitter (vrijwilliger) voor de KNSB kan leveren, dan heb ik daar niet alleen kennis van te nemen, maar hoor ik het belang van de schaatser ook groter te maken dan de functie die ikzelf met zeer veel liefde voor het schaatsen vervul."

Doekle Terpstra
Doekle Terpstra maakte als bestuurder van de KNSB al in een van zijn eerste weken een inschattingsfout. Hij trof de KNSB in 2009 aan in woelige tijden, waarin de bond snakte naar bestuurlijke rust. De schaatsbond had een commissie onder aanvoering van schaatsicoon Ard Schenk gevraagd om een rapport te schrijven hoe het verder moest. Schenk bepleitte in dat rapport een scheiding tussen top- en breedtesport. Juist om de topsporters meer kansen en mogelijkheden te geven.

Terpstra deponeerde dat plan vrijwel direct na zijn aantreden in de prullenbak en schreef een eigen versie. De aandacht voor de topsport kreeg daardoor minder prioriteit. De CDA'er stelde een algemeen directeur aan (Paul Sanders) en een directeur sport (Arie Koops), die aan Sanders diende te rapporteren. Op die wijze wilde hij de KNSB niet uit elkaar laten vallen in de twee door Schenk voorgestelde delen. Wat volgde was een opeenstapeling van conflicten tussen Terpstra en sponsoren, schaatsers en coaches, die gisteren uiteindelijk leidden tot het aftreden van Terpstra.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden