Recensie

Nooit meer pruttelen? Lariekoek!

null Beeld rv
Beeld rv

Van de week hoorde ik iemand zeggen dat niemand meer stoofvlees maakt. Men zou er geen tijd meer voor hebben om een gerecht uren op het vuur te laten pruttelen. Dat is dus lariekoek, want als een gerecht eenmaal in de pan zit, kost het helemaal geen tijd. Je zet het vuur eronder aan, draait de knop op de laagste stand en hoeft nergens meer naar om te kijken.

Er is natuurlijk wel een probleem als je overdag werkt; een gestoofd gerecht behoort dan niet meer tot de mogelijkheden, omdat je dan pas tegen tienen aan tafel zit. Laat eten is bewezen ongezond en bovendien is het niet echt prettig slapen met een volle maag.

Gelukkig zijn er methodes bedacht om dit probleem te tackelen. Had vroeger elk huishouden een petroleumstel in huis, tegenwoordig hebben we veel baat bij de slowcooker: een apparaat dat de hele dag je eten zeer rustig laat pruttelen in de pan. Bovenal is een stoofschotel het ultieme gerecht voor een vrije dag, en al helemaal als je gasten te eten krijgt. Je maakt het immers uren van tevoren en hoeft op het moment suprême alleen nog maar de pan op tafel te zetten.

Wie een houtkachel in huis heeft, is helemaal spekkoper. Terwijl het huis opwarmt, zet je de pan op de kachel en vang je twee vliegen in een klap. Of eigenlijk drie vliegen, want het huis ruikt ook nog eens heel lekker naar eten. Comfortfood heet dat tegenwoordig.

Recepten voor Jan en alleman

Janneke Philippi schrijft recepten voor Jan en alleman. Geen dikdoenerij en geen overdreven frutsels en fratsels. Dat simplificeert haar recepten soms wel heel erg. Zo mogen bijvoorbeeld aan haar recept voor pittige satéstoof van mij wel iets meer specerijen worden toegevoegd, maar feit is dat haar boek over stoven echt voor iedereen toegankelijk is.

Het boek telt drie hoofdstukken: vlees, vis en groente/fruit. Natuurlijk is het vleeshoofdstuk het grootste. Niet alleen leent vlees zich er het beste voor, Janneke is ook nog eens Limburgs, en als ze ergens vlees kunnen stoven, dan is het daar wel. De recepten zijn zoals gezegd erg overzichtelijk en geschikt voor elke gelegenheid. De lamsschouderstoof met zilveruitjes en sinaasappel is heerlijk voor een feestelijke gelegenheid, evenals de gevulde pijlinktvisjes met chorizo en spinazie. Voor een doordeweekse avond zijn er de Limburgse gehaktballen (met onder meer appelstroop) of de visstoof met venkel en saffraan.

Onder elk gerecht staan de bereidingstijd en de stooftijd vermeld, zo weten we altijd van tevoren waar we aan toe zijn.

Stoven bij Janneke thuis

Janneke Philippi

Uitgeverij Karakter €20,-

****

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden