Nooit meer eten

Honger? Na twee dagen sapvasten weet Anniek van den Brand niet meer wat dat is. Eten? Een volslagen overschatte gewoonte!

ANNIEK VAN DEN BRAND

Meer weten?

Er zijn allerlei vormen van vasten en detoxen. Zoek uit wat bij je past. Mijn sapdagen kwamen uit het boekje van

Charmaine Yabsley en Amanda Cross 'Supersappen die je gezondheid een boost geven'. Andere inspiratiebronnen zijn de boeken van Kyra de Vreeze ('Daytox, in zeven dagen gezond door yoga en lekker eten') en Jacqueline van Lieshout ('In 28 dagen van giftbelt naar tempel'). Kijk ook op de site van Sapmeesters.nl. Zij brengen verse detoxsappen door het hele land. Meer info op www.detoxdelight.nl

www.cleanprogram.com

Dag 1 - Om me voor te bereiden op een sapdriedaagse, neem ik de komende dagen geen gluten, zuivel, vlees, alcohol, suiker, tabak en cafeïne. Bij de natuurvoedingswinkel koop ik tien glutenvrije crackers voor de lieve som van 4 euro en uit het kookboek 'Jerusalem' van Yotam Ottolenghi maak ik een (veel te grote) bak hoemoes. 's Middags eet ik veldsla met garnalen en avocado - goed voor de lever, heb ik gelezen - , 's avonds bak ik een visje, en eet ik worteltjes, peulen en prei. In de loop van de avond krijg ik het koud. Na een warm bad kruip ik om half tien doodmoe met kleren aan in bed.

Dag 2 - Zoals altijd begin ik de dag met groentesap: ik pers 250 gram wortels, 1 biet en 1 sinaasappel in de juicer, en mix er een handvol bevroren aardbeien doorheen. 's Middags een salade, 's avonds zelfgemaakte tomatensoep en gerookte makreel. Ben ik iets emotioneler dan anders?

Dag 3 - Ik zie uit naar the real thing: de sapdagen.

Dag 4 - 's Ochtends ben ik drie kwartier bezig met het bereiden van de sapjes die mee moeten naar kantoor. Hoewel ik geen honger heb, wil ik steeds ruim drie kwartier voor het schema (zie elders op de pagina) iets 'eten'. 's Avonds kook ik voor man en kinders. Ik vind het prettig om met eten bezig te zijn, ook al eet ik zelf niet. Koken is mijn dagelijkse vorm van meditatie, ook nu.

Dag 5 - Ik zie op tegen de dag. Of zie ik op tegen het feit dat alles anders is dan anders? Uit het niets ruik ik mijn vaders aftershave - hij is al elf jaar dood. Ik moet steeds denken aan een overleden vriendin. 'Je zult je tijdens deze dagen vaak afvragen: hoort dit erbij? Het antwoord is: ja', stond in één van die boekjes. Een aantal zaken in mijn leven moet nét even anders, weet ik ineens heel zeker. Ik voel me energiek, ik wil hardlopen! 's Avonds kan ik geen sap meer zeggen.

Dag 6 - Laatste sapdag. Met tegenzin begin ik aan de persklus. Ik heb helemaal geen honger, ik wil nooit meer eten. De gootsteen raakt verstopt van alle groente- en fruitvezels. Als ik eindelijk op kantoor aankom, voel ik me onrustig, opgejaagd. Ik laat mijn portemonnee liggen, en de aardige collega die 'm terugbrengt, krijgt een sneer. Ik voel dat ik raar doe maar ik kan niet anders. Tegen vijven heb ik zin om te huilen.

Dag 7 - Ik weet niet wat ik moet eten. geen zin meer in sap, geen zin om het 'te verpesten' en daarom eet ik een appel - lekker, knapperig - en een salade van veldsla, tomaatjes, makreel en avocado. Ik krijg 'm maar voor de helft op; niets voor mij. Bij de fietsenmaker pak ik een chocolade-eitje uit de pot op de toonbank. Is het zoeter dan anders of extra lekker? Nee, het is gewoon een chocolade-eitje. 's Avonds wil ik een visje en veel groenten.

Dag 8 - Bij het ontbijt 'zondig' ik met een bak magere yoghurt (hoera zuivel!).

Dag 9 - Of man de duurste fles wijn wil opentrekken die we in huis hebben, vraag ik 's avonds. Dat wil hij wel. Lekker!

Negendaagse detoxkuur - 3 om 3 om 3 dagen

De eerste en de laatste drie dagen neem je geen zuivel, geen gluten, geen alcohol, geen koffie, geen vlees, geen suiker en je rookt niet.

Een sapdag

8.00Een glas warm water met het sap van een halve citroen

8.30Glas Blues met de staafmixer 375 gram bramen door het sap van een kleine ananas mengen

9.00 Douchen en massage (bij gebrek aan een masseur, deed ik iets met een massagehandschoen)

9.30Kruidenthee

11.30 Kruidenthee

12.30Glas Groene energie 125 gram spinazie, 2 appels, halve gele paprika door de Versapers, snuf kaneel erbij

14.30Kruidenthee

15.30Zoete Zegen. Maak sap van 100 gram ananas, 100 gram druiven, 100 gram sinaasappel, 100 gram appel, 100 gram mango en mix daar een banaan door.

19.30Zonnestraaltje. Maak sap van 250 gram wortels, 2,5 centimeter verse gember en 1 sinaasappel. Mix daar vier verse vijgen en een banaan doorheen.

21.30Kruidenthee

22.00Naar bed

Let op! Nooit zonder begeleiding detoxen als je zwanger bent, als je borstvoeding geeft, als je ziek bent of herstelt van een ernstige ziekte, als je eetproblemen hebt, als je een snelle stofwisseling hebt, als je diabetes hebt of als je kampt met psychische moeilijkheden.

Volgens mijn yogaleraar moet ik minstens drie keer per week anderhalf uur oefenen bij hem op de mat, geen koffie drinken, geen vlees eten, geen alcohol nuttigen, niet roken en geen suiker nemen. Je lichaam is een tempel, het verdient alleen het allerbeste. Elke keer als hij dat zegt, krimp ik licht ineen.

Koffie heb ik nooit gelust, ik ben geen groot vleeseter, ik kan dagen zonder drank. Ik kook elke dag met verse spullen; veel groenten, vis, nooit pakjes of zakjes. Sinterklaas bracht me een zogeheten slow juicer: een machine waarmee ik bij wijze van ontbijt elke dag sap pers van groente en fruit. Ik fiets doordeweeks een kilometer of veertig, bij vlagen ben ik drie keer per week in de yogaschool te vinden, en zo niet dan ren ik in die tijd een kilometer of zes, zeven, soms tien.

Dat klinkt misschien best gezond maar vergis u niet. Mijn liefde voor suiker - chocolade, marsepein, toetjes en gebak van alle maten, vormen en nationaliteiten - is ondanks de anti-suikerlobby nog altijd eindeloos. Die yoga en dat rennen doe ik bovendien pas sinds ik een jaar geleden stopte met het roken van een half pakje sigaretten per dag. Na dertig jaar - ja, dat leest u goed. Misschien dat mijn pogingen tot gezond leven daarom voelen als te weinig, te laat dus vergeefs.

De afgelopen tijd groeide de behoefte om iets terug te doen voor dat lieve lijf dat al 47 jaar zonder haperen zijn werk doet. Stel dat ik - tijdelijk, tijdelijk! - mijn laatste slechte gewoontes aan de kant zet. Kan ik daarmee dan eigenhandig een interne make-over bewerkstelligen? Een welverdiende vakantie voor mijn lichaam?

In de boekjes en artikelen die ik lees over detoxen, ontgiften en vasten, wordt gerept over je energieker en lichter voelen. Op de koop toe wordt behalve een gereinigd lichaam en een opgepoetst immuunsysteem ook nog eens een helderder en rustiger hoofd beloofd.

Voor mijn geestesoog zie ik een collega van de wetenschapsredactie moedeloos het hoofd schudden over zoveel onbewezen prietpraat. Ik zal hem maar niet vertellen dat ik vooral aansla op de opmerking dat een detox niet alleen helpt bij 'het afsluiten van een seizoen' maar ook bij het afsluiten van 'een bepaalde periode van je leven'. Zonder te weten over welke 'periode' het gaat, trekt dat me over de streep; ik wil liefst morgen beginnen.

Ik besluit tot een negendaagse. Drie dagen afbouwen, drie dagen sapvasten, drie dagen opbouwen. Morgen beginnen? Ja, leuk, maar hoe moet dat dan met dat etentje van vrijdag? En het feestje de week daarna? Het is even puzzelen, maar het lukt. 'Tijdens het sapvasten kunt u 's middags het best een uurtje gaan liggen', lees ik ergens. Iets met een warme kruik op je lever, 'om het ontgiften te bevorderen'. Dat wordt lastig, want twee van de drie sapdagen werk ik op kantoor. De tip om gedurende de kuur ook geen deodorant te gebruiken ('zorg dat die afvalstoffen ook werkelijk weg kunnen'), leg ik om dezelfde reden naast me neer.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden