Nooit meer echte Haagse humor in het Zuiderpark

Het is niet alleen om de degradatie van ADO naar de eerste divisie dat voetbalminnend Den Haag huilt. Want nog negentig minuten voetbal, dan is het Zuiderparkstadion geschiedenis.

Twee voormalige voetbalhelden mijmeren op de middenstip van het Zuiderpark over de gloriedagen van weleer:

„Nu komen er 8000 toeschouwers, vroeger wel 26.000. En ’s zomers, als de mensen zich dun kleedden, zelfs 28.000. ’Inschikken!’, riep de stadionspeaker dan.”

„Tegenstanders waren bang in het Zuiderpark. Wanneer NAC of Sparta op bezoek kwam, stroopten we de mouwen extra op. Als ik een gele kaart kreeg, dan wist ik dat de tegenstander pijn had. Aan ouwehoeren deden we niet.”

„Op zondag liepen slierten supporters de Hoefkade af, richting het stadion. Nu komen ze met de auto waarvoor geeneens parkeerplek is.”

„In het Zuiderpark werden we zelden tegen de vliegenvanger gespeeld.”

Een tikje weemoedig blikken Theo van den Burch en Piet de Zoete (beiden 63) terug op 82 jaar Zuiderparkstadion. Morgen trapt ADO Den Haag er voor het laatst af, tegen FC Groningen. Daarna wacht de sloop en sterft een stukje van Den Haag.

„Het is een gekke gewaarwording om hier zo te staan,” vindt Van den Burch. „Piet en ik hebben hier ruim vijftig jaar rondgelopen, en dit zijn de laatste dagen. Het Zuiderpark is een groot deel van ons leven.”

De mannen speelden in de jaren zestig en zeventig bij ADO, de beste jaren van de club. Ze wonnen in 1968 onder leiding van Ernst Happel de KNVB-beker met spelers als Ton Thie, Aad Mansveld en Lex Schoenmaker. De Zoete was middenvelder, Van den Burch een markante, vroeg kalende verdediger. ’Krijten, Theo!’, riep de aanhang bij een verkeerde kopbal. Haagse humor.

Maar dat was toen. Herinneringen aan het verleden maken plaats voor zorgen over de toekomst van ADO Den Haag, nu de club afscheid neemt van de eredivisie. De degradatie valt precies samen met de verhuizing naar een nieuw stadion buiten de stad, in de oksel van het Prins Clausplein.

„Degraderen is nooit leuk”, zegt Theo van den Burch, „maar het nieuwe stadion is een weldaad. Het bestuur van ADO heeft nu de mogelijkheid om in een nieuwe omgeving orde op zaken te stellen. Als we in het Zuiderpark waren gebleven, was het echt rampzalig geweest.” Een nieuw stadion kan de club van het slechte imago af helpen, bedoelt hij ook, „want je bent zuiniger op iets dat er mooi uitziet. En hier in dit park is een avondwedstrijd niet echt uitnodigend. Ik hoop dat er mensen naar het nieuwe stadion komen die nu niet durven.”

Want de slechte naam blijft de club achtervolgen. Vanaf de jaren tachtig zorgde de harde kern steeds vaker voor ongeregeldheden. Op 3 april 1982 ging een houten eretribune in vlammen op, na een verloren thuiswedstrijd tegen Haarlem waardoor degradatie dreigde. Vijf jaar later werd een wedstrijd tegen Ajax gestaakt na hevige vechtpartijen op de Noord- en Oosttribune.

Het zijn randverschijnselen waar deze oud-spelers nooit mee te maken hadden. „Het Zuiderpark is een echt Engels stadion”, zegt De Zoete. Toen wij speelden waren er geen hekken. De mensen zaten bijna op het veld en er gebeurde nooit wat. Nu kijk je tegen tralies op, dat is toch verschrikkelijk.”

Het nieuwe stadion telt 15.000 stoelen en de hekken zijn ingewisseld voor een gracht. „Alles wordt er beter”, zegt Piet de Zoete. „De tribunes, de businessclub, de parkeervoorzieningen.” Nu het voetbal nog.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden