Nooit meer bier door de tent

reportage | Boerenrockband geeft laatste concert op het platteland

Waar komen ze allemaal vandaan? Uit Zeeland, Twente, Brabant, Duitsland, Benny Haan weet het niet eens precies. Hij heeft genoeg aan de wetenschap dat ze allemaal zijn aangesloten bij het Anhangerschap, zoals de fanclub van de Achterhoekse rockband Normaal heet. Voor de 21ste keer verleende Benny Haan uit het Groningse Noordbroek afgelopen vrijdag onderdak aan bezoekers van het concert van Normaal op Schanspop, in het nabije Siddeburen. Ook deze keer zette hij een grote tent in de tuin en haalde de garage leeg voor slaapplaatsen.

Alle edities van Schanspop, negentwintig keer, trad Normaal op, maar vrijdag voor het laatst. Normaal stopt, voorman en astmapatiënt Bennie Jolink (69) kan niet meer. Op 19 december is er nog een afscheidsconcert in Gelredome, Arnhem, op 5 december een generale repetitie in Leek, maar in Siddeburen eindigde het echte werk, de afscheidstoer langs tenten en plattelandspodia.

Een recordaantal van wel veertig aanhangers meldt zich bij Benny Haan. Ze scheppen macaroni uit grote pannen en weten de weg naar de ijskasten vol bier. Iedereen trekt een T-shirt aan. De afdeling Noordbroek ontwerpt elk jaar een nieuwe. De mouwen moeten eraf, zo hoort dat. Een man die het met een zakmes wil doen, krijgt een nagelschaartje aangereikt. "Dan kun je mooi rond knippen", zegt gastheer Haan.

Henk Kelder, de voorzitter van het Anhangerschap vraagt om stilte. Hij heeft een verrassing voor Benny Haan. Die mag backstage vanwege zijn verdiensten, met een afterparty met de band. Gejoel. De hele groep zingt: "Benny bedankt, Benny bedankt."

Een zwarte auto rijdt voor om Haan op te halen. Achter het stuur de chauffeur van Normaaldrummer Timo Kelder, de zoon van Henk.

De rest gaat met een pendelbusje bestuurd door buurman Henk Keizer die zelf niet van Normaal houdt. Hij gaat liever naar Jan Smit, een dag later.

Henk Kelder geeft instructies: "Acht in een taxi. Tien mag, maar de boete is voor jezelf."

De vierduizend kaarten voor het optreden waren in een recordtijd van vijf kwartier uitverkocht. Ook zeehondenmoeder Lenie 't Hart wist er een op de kop te tikken. Terwijl klassiekers als 'Alie' en 'Want ik mos pissen' worden ingezet, vliegt het bier in het rond. Veel kerels zijn voorbereid en topless.

In de pauze zit Benny Haan met een cola aan de bar. "Ik wil niks missen, dus ik wil een beetje helder blijven." Trouwens, hij heeft er al tien op.

Na afloop van het concert barst fanclubvoorzitter Henk Kelder in snikken uit. De bril gaat af, de tranen stromen. Op weg naar het onvermijdelijke afscheid heeft iedereen zijn moeilijke momenten. Benny Haan brak bij de Zwarte Cross, Ina Beumer had het niet meer, afgelopen Hemelvaart. Al veertig jaar is Normaal haar 'levensader', zegt de klusjesvrouw. "Ik moest er ieder weekend heen, anders kon ik niet werken."

Op het zwarte shirt van de afdeling Noordbroek vertellen gele neonletters een verhaal in jaartallen. In 1987 ging iedereen met de fiets naar Schanspop, in 1997 met auto met aanhanger, later met trekkers met aanhangers, daar konden meer fans op. Toen dat niet meer mocht kwam taxi Henk.

Bij 2016 staat: Wat nou? In vredesnaam geen look-a-likes, hopen de aanhangers.

Noordbroeker Engbert Timmer zegt: "Voor Normaal heb je geen vervanger." Je moet hen eigenlijk niet vragen hoe het verder moet, vindt Benny Haan: "Er zijn best hele leuke bandjes, maar wij vergelijken alles met Normaal."

Alles wat woest, onbenullig en lekker is

Hemelvaartsdag 1975. In Lochem veroorzaakt de band Normaal een sensatie. Een zootje ongeregeld uit de Achterhoek zingt in de streektaal. Het publiek weet niet waar het kijken moet als een lied over de stoelgang wordt ingezet, de Drieteri-je-blues. Voorman Bennie Jolink en zijn maten bereiken een cultstatus die veertig jaar standhoudt. In de documentaire die Frank Wiering maakte, zegt bandlid (met een onderbreking van dertig jaar) Ferdi Jolij: "We gaven de Achterhoek in een keer een kont in de bokse." De boerenrockers emanciperen niet alleen de Achterhoek, maar het hele platteland.

Wie Normaal zegt, zegt høken. In de documentaire omschrijft Jolink het als "alles wat woest, onbenullig en lekker is, zolang het maar niks met seks of geweld te maken heeft." Niet iedereen snapt dat, optredens gaan geregeld gepaard met vechtpartijen. Vanaf 2000 maakt Normaal een paar theatertours, Jolink zingt er 'Oerend zacht', in plaats van 'Oerend hard'. Ook dat stopt. Bennie Jolink treedt straks alleen nog dicht bij huis op met oude vrienden in de band De Pensionado's.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden