Nooit klachten, maar Zundert wil toch Polen spreiden

Wethouder De Beer: Wij kunnen maar 800 van de huidige 2500 Oost-Europese arbeiders veilig huisvesten

Wieslaw Falvia (52), een schuchtere Poolse man zonder tanden, woont voor de vierde zomer op camping Fort Oranje in het Brabantse Zundert. Met zijn zoon en twee vrienden deelt hij een caravan. Hij is er niet voor een vakantie, Falvia plukt vijf dagen per week aardbeien op een boerderij in de buurt.

Zoals Falvia zijn er veel Oost-Europeanen in Zundert. Het is, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek, de gemeente met het grootste aandeel Oost-Europeanen: 3 procent. Het gemiddelde in Nederland is 0,7 procent. De gemeente telt zo'n 2500 arbeidsmigranten. Een groot deel hiervan verblijft in recreatieparken, anderen betrekken voor 200 euro per maand een leegstaande woning.

Als het aan de gemeente ligt, moeten de arbeiders binnenkort elders gaan wonen. Het zijn er te veel, vindt de gemeente. Een derde van de Oost-Europese arbeiders werkt bovendien buiten Zundert. Het komt voor dat mensen in Antwerpen of Rotterdam werken maar in het Brabantse dorp een caravan of vakantiehuisje betrekken. "Ze weten dat je hier gemakkelijk en goedkoop aan woonruimte komt", aldus de gemeente. Zundert wil de migranten spreiden over de regio. "Wij kunnen maar achthonderd migranten legaal en veilig huisvesten", zegt wethouder Johan de Beer. "Bij grotere aantallen kunnen we die veiligheid niet garanderen."

Het is rustig op camping Fort Oranje in het Brabantse Zundert. Stacaravans die ooit wit geweest zijn, staan aan weerszijden van het zanderige pad. Deuren zijn gesloten. Op een enkele voorbijganger na is er niemand te bekennen. "Ik merk er niets van dan ze hier zitten", zegt Ria van Arkel (70) die zelf permanent op de camping Fort Oranje woont. "Het zijn gewoon hardwerkende mensen."

Ook in het keurig aangeharkte recreatiepark Patersven, waar veel Oost-Europeanen vakantiehuisjes huren, zijn de migranten niet ongewenst. "Er wonen hier ongeveer zeshonderd Polen en ik krijg nooit klachten van andere gasten", zegt beheerster Angelina Oogjen (44). Ze houdt wel voortdurend een oogje in het zeil. "Bij mij mogen er maximaal twee personen op een slaapkamer, dat controleer ik geregeld."

Even verderop werkt Oscar Dockx (20) op het land. "Mensen die hun huis niet verkocht krijgen, verhuren het tijdelijk aan Polen of Roemenen", weet hij. "Dat is algemeen bekend in de regio. Ik weet niet precies met hoeveel man ze daar wonen, maar meestal staan er wel een stuk of drie auto's voor de deur."

De inwoners van Zundert lijken geen last te hebben van de migranten, maar de gemeente is vastbesloten paal en perk te stellen aan het aantal nieuwkomers. Wethouder De Beer wil een groot deel van de werknemers huisvesten op de landbouwbedrijven waar zij aan de slag zijn, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo mag elk erf maximaal vijftig arbeiders huisvesten en worden er strenge veiligheidseisen gesteld aan de woonunits op het terrein.

Volgens De Beer is er nog tijd nodig om de volkverhuizing voor te bereiden. Wanneer de Oost-Europeanen hun woonruimte precies moeten verlaten, is niet duidelijk. De Pool Wieslaw Falvia wacht dat rustig af. De kans is groot dat hij deze zomer nog op Fort Oranje kan blijven.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden