Nooit handje-vasthouden in Luxemburg/TWEE FIETSBLADEN

De Engelse fietsbond over Europa: “De mogelijke komst van centrale Europese fietswetten vervult ons met angst. We willen niet verdreven worden naar fietspaden!”

De Franse fietsbond over Europa: “Ons land loopt flink achter in het aanleggen van voorzieningen voor fietsers. We hopen dat vriendelijke druk van de Europese landen die situatie zal veranderen.”

De Vogelvrije fietser, het blad van de ENFB, besteedt in het mei/juninummer veel aandacht aan de situatie van fietsers in de EU. En in tegenstelling tot wat je zou verwachten is dat geen saaie kost geworden. Een kleine enquête onder de fietsersbonden bewijst het, en een verslag van de dag van 'onze vrouw in Brussel', fietslobbyiste Caroline Coppetiers, is zelfs ronduit gezellig: “Als ik alleen naar bijeenkomsten zou gaan over fietsen, dan zou ik niet veel te doen hebben. Het grootste deel van mijn werk ben ik aan het roepen: 'Hé, jullie vergeten de fiets!' Dat ga ik op deze bijeenkomst ook weer doen.”

Verder een overzicht van buitenissige buitenlandse fietsregels: in Denemarken mag je niet voorsorteren, waardoor linksaf slaan een hele onderneming is. In België zijn alle voertuigen gelijk, waardoor rijden zonder licht zowel automobilist als fietser driehonderd gulden boete kost. En in Luxemburg mag je wel naast elkaar fietsen, maar niet hand in hand. En fietsers hebben het daar toch al zo moeilijk: “Het lukt niet goed om de mensen in Luxemburg te bereiken met de boodschap dat ze rekening moeten houden met fietsers. De helft leest namelijk geen Luxemburgse krant en kijkt geen Luxemburgse televisie, omdat ze buitenlander zijn.”

De Wereldfietser, het blad van de gelijknamige Nederlandse vereniging en de Belgische vereniging 'De Vakantiefietser', besteedt in het jongste nummer de meeste aandacht aan de fietsbelevenissen van 55-plussers. Gerrit Mout (62, VS, Australië): “Onderweg merk je dat ze soms meewarig naar je kijken. Dat ze me een zielige figuur vinden. Maar als ze me dan spreken en iets beter leren kennen, is dat ook weer weg. En dan vraag ik me wel af: zouden ze dat bij jongeren ook doen?”

Het antwoord staat in de enquête in de Vogelvrije Fietser. De Franse fietsersbond: “Dat in onze buurlanden hoogopgeleide, gegoede burgers met cultureel besef fietsen, is hier nog te weinig bekend.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden