Nooit gepubliceerde brief van Camus aan Sartre gevonden

Een Frans boekhandelaarsechtpaar heeft vorige week een nooit gepubliceerde brief van filosoof Albert Camus ontdekt. De brief is gericht aan zijn vriend en vakbroeder Jean-Paul Sartre. 'Mijn beste Sartre (...) Geef me een teken van uw terugkomst en we zullen een ongedwongen avond doorbrengen', schrijft Camus.

De brief werd bij toeval gevonden door het Franse boekhandelaarsechtpaar Hervé en Eva Valentin. Zij organiseren een expositie over Camus in het Zuid-Franse Lourmarin, waar de filosoof is begraven. De brief zat in een boek dat de boekhandelaars kochten van een verzamelaar.

Omdat er geen datum op de brief staat, is onduidelijk wanneer die geschreven is. Volgens experts moet dat zijn tussen 1943, het jaar waarin de filosofen elkaar ontmoetten, en 1948 toen ze met elkaar braken.

Volgens de ontdekkers, die een beroep deden op de expertise van de Amerikaanse Sartre-specialist Ronald Aronson, is het briefje 'heel belangrijk'. Het toont volgens hen aan dat, in tegenstelling tot wat sommige geschiedschrijvers stellen, Sartre (1905-1980) en Camus (1913-1960) een vriendschappelijke en ononderbroken relatie hadden.

Van de twee filosofen was tot nu toe vooral bekend dat zij met elkaar braken vanwege onenigheid over het Stalinistische communisme, dat Camus verafschuwde en Sartre romantiseerde.

(trouw)

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden