'Nooit corrupt, wellicht was ik een slechte boekhouder'

Verdachte ex-gedeputeerde Hooijmaijers ontkent fel dat hij om te kopen was

"Of ik nog kan rondkomen?", herhaalt de Noord-Hollandse ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers (51) de vraag. "Kijkt u maar", zegt hij terwijl hij in de gang van de rechtbank in Haarlem zijn colbert opent. De binnenkant is gescheurd. "Je kunt in Nederland nog beter melaats zijn dan verdacht worden van corruptie."

Is het show? Of is de oud-bestuurder echt aan de bedelstaf? In 2009 is weliswaar beslag gelegd op zijn bezit, maar Hooijmaijers ontvangt volgens de provincie tot 2013 nog wel wachtgeld, 4200 euro bruto per maand.

Berooid of niet, Hooijmaijers maakt een open en felle indruk, tijdens de eerste rechtszitting, gisteren, in Haarlem. Hij heeft niets te verbergen, vertelt hij iedereen die het horen wil. Bij vlagen gaat het er zelfs vrolijk aan toe. Tegenover de massaal uitgerukte pers: "Vroeger heb ik wel eens letterlijk met een koe over straat moeten lopen om aandacht te krijgen. Dat is nu wel anders."

Tegenover drie rechters gaat het er serieuzer aan toe. Met klem zegt hij nooit corrupt geweest te zijn, hooguit wat 'direct' of wellicht 'een slechte boekhouder'. Kwaad bijt hij het Openbaar Ministerie (OM) toe dat het informatie naar de pers gelekt zou hebben. Hij verwijt het OM dat de buitenwacht hem daardoor al veroordeeld heeft. "Mijn familie wordt beschimpt, mijn kinderen worden op school voor rotte vis uitgemaakt."

De komende maanden zullen twintig getuigen achter gesloten deuren gehoord worden. Ook Hooijmaijers en zijn vrouw, eveneens verdachte, worden nog eens door het OM ondervraagd over zaken waar de recherche niet aan toe was gekomen. Omdat ze allebei verdachte zijn (Hooijmaijers stuurde rekeningen via de BV van zijn vrouw) is hen gevraagd tegen elkaar te getuigen. Dat geldt ook voor een makelaar, de derde verdachte.

Tot de getuigen die de verdediging aan het woord wil laten, behoren twee werknemers van de provincie Noord-Holland. Volgens Hooijmaijers' advocaat Frits Schneider kunnen zij uitleggen dat een gedeputeerde nooit zomaar iets op eigen houtje kan doen. Als er al iets is misgegaan, is dat volgens hem in elk geval altijd in overleg gebeurd.

Volgens Schneider is het rapport dat de recherche na anderhalf jaar onderzoek tegen Hooijmaijers opstelde 'tendentieus'. De verbalisanten zouden suggestieve vragen hebben gesteld en weinig kennis hebben van de mores en de besluitvorming binnen de provincie.

De lijst met op te roepen getuigen wordt gedomineerd door partijen die Hooijmaijers steekpenningen betaald zouden hebben. Of ook zij vervolgd worden, is nog niet bekend. Het gaat naast bouwbedrijf Ballast Nedam en de Fortis Bank om een keur aan regionale bedrijven. Samen zouden ze hem vijf ton hebben betaald, minder dan de 1,8 miljoen waarvoor in 2009 beslag is gelegd op zijn bezit.

Schneider wijst er verder op dat er met de jaartallen gegoocheld is door het OM. Betalingen voor in zijn ogen legitieme diensten zouden al zijn overeengekomen in de tijd dat Hooijmaijers nog geen gedeputeerde was.

Het OM bestrijdt dat. Volgens officier Ronald Steen is er sprake van 'gedegen' en 'feitelijk' onderzoek.

Het is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt. Maar vanwege de vele getuigenverhoren zal dat vermoedelijk nog maanden op zich laten wachten.

Provincie 'happy' met Fortis
Het OM wilde gisteren nog iets rechtzetten over vermeende steekpenningen, betaald door de Fortis Bank (opgegaan in ABN-Amro). In de tenlastelegging staat Fortis en/of Detax BV

Hiermee bedoelde het OM, zo liet de officier van justitie weten, dat het smeergeld niet door Fortis, maar door een tussenpersoon (Detax BV) is betaald.

De tussenpersoon zou voor zevenduizend euro regelen dat Fortis de vaste bank van de provincie werd. Iets wat medio 2008 ook gebeurde, ten koste van ING, dat al sinds decennia de huisbankier was.

Volgens de provincie was dat vanwege de lagere rentetarieven van Fortis en is Noord-Holland achteraf gezien 'happy' met het besluit. Hoeveel deze overstap heeft opgeleverd, wil de woordvoerder niet kwijt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden