Nooit blootshoofds

Blouma Jacobs: Een vrouw mag de aandacht niet op zichzelf vestigen. (FOTO MAARTJE GEELS) Beeld
Blouma Jacobs: Een vrouw mag de aandacht niet op zichzelf vestigen. (FOTO MAARTJE GEELS)

Welke betekenis heeft religieuze kleding? In een korte serie vertellen gelovigen wat zij dragen en waarom. Vandaag (slot): „Je bedekt je hoofd niet omdat je daartoe gedwongen wordt.”

Vanaf de dag dat Blouma Jacobs trouwde, draagt ze een pruik. „Als getrouwde orthodox joodse vrouw haal je het niet in je hoofd om je buiten de slaapkamer zonder hoofdbedekking te vertonen. Wie dat plotseling wel doet, is duidelijk van haar geloof gevallen of in een geloofscrisis beland.”

„Je bedekt je hoofd niet omdat je daartoe gedwongen wordt”, vertelt Jacobs (57). „Je doet het omdat je een schakel bent in de keten van het Joodse volk. Door de Joodse wetten na te leven, houd je de keten in stand.”

Vanaf hun derde jaar dragen traditioneel-joodse meisjes daarom ook rokken. „Ze moeten tot over de knieën komen”, vertelt Jacobs. Orthodoxe vrouwen bedekken hun armen tot over de ellebogen, laten hun benen niet onbedekt en zorgen dat niet meer dan hun gezicht en hals zichtbaar zijn.

Alle kleuren van de regenboog zijn toegestaan, behalve knalrood. „Je moet je beschaafd kleden”, legt Jacobs uit. „Een vrouw mag de aandacht niet op zichzelf vestigen. Dat is ook de reden waarom het haar van je pruik tot net over je schouders mag reiken.”

„Het hoort niet om je lofzeggingen en je ochtend-, middag- en avondgebed te uiten zonder passend gekleed te zijn”, gelooft Jacobs. „Het is niet netjes tegenover God.” Bij alles waar een religieuze jood van geniet, prijst hij vooraf God.

De voorschriften over het uiterlijk zijn terug te vinden in de religieuze geschriften. „In Genesis staat geschreven hoe Rivka (Rebekka red.) haar hoofd bedekte toen ze haar aanstaande echtgenoot zag”, vertelt Jacobs: „Toen deed zij haar sluier voor. De dienaar vertelde Isaak alles wat hij gedaan had. Daarop bracht Isaak Rebekka in zijn tent en nam haar tot vrouw.”

Jacobs draagt al zo lang een pruik dat ze zich ’naakt’ voelt zonder hoofdbedekking. Als ze geen pruik op heeft, bedekt ze haar hoofd met een baret of een katoenen hoofddoek. „Tijdens het bereiden van eten zouden er dampen in de pruik komen. Andere vrouwen zullen naderhand de vislucht uit hun haren wassen, maar om mijn pruik mooi en fris te houden, kies ik ervoor om hem af te doen.”

Jacobs heeft een aantal verschillende pruiken. Een dagelijkse, één met meer krullen (speciaal voor bruiloften) en een oudere voor stevige wandelingen in weer en wind. „Na verloop van tijd verkleuren ze. Ze worden lichter, krijgen een rodere tint. Dan breng ik ze naar de kapper die ze kleurt en bijknipt.” Wassen en föhnen doet Jacobs ook zelf en af en toe behandelt ze haar pruiken met een kleurspoeling. „Maar de kapper weet precies welke kleuren ik wil hebben.”

Jacobs’ pruiken zijn gemaakt van Europees mensenhaar. „Je hebt ze ook van synthetisch haren, maar die vind ik veel te warm”, vertelt ze. Een nadeel van mensenhaar is dat het eerder verkleurt en minder lang in model blijft.

Meestal koopt Jacobs haar pruiken van Israëlische kappers. „Ik ken een Israëlische vrouw die twee of drie keer per jaar naar Nederland komt om pruiken te verkopen.”

Jacobs heeft te doen met Nederlandse vrouwen die door ziekte hun haar hebben verloren en hier op zoek gaan naar een pruik. „De kwaliteit is vaak slecht en ze betalen er in Nederland veel te veel geld voor”, zegt ze. Een goede pruik kost volgens haar tussen de vijfhonderd en een paar duizend euro. „Dat lijkt veel geld”, zegt ze. „Maar mijn pruiken gaan zo’n zeven jaar mee . Een vrouw die elke maand naar de kapper gaat om haar kapsel bij te laten knippen is meer geld kwijt.”

Onder haar pruik gaat Jacobs eigen haar schuil, licht grijzend donkerblond en kort. Ze knipt het zelf, want de buitenwereld ziet het toch niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden