Noodweer zorgt internationaal voor slachtoffers en schade
Het zware noodweer in Limburg is voorbij. Het KNMI heeft de code oranje, die vanwege zware onweersbuien was afgekondigd voor de provincie, rond zeven uur beëindigd. In Frankrijk kwam een man om het leven door het noodweer en in Brussel staan straten en metrostations blank.
Een oudere man kwam vandaag om het leven door de stortregens in het noorden van Frankrijk. De man reed op een deels ondergelopen hoofdweg en verdronk in zijn auto toen het waterpeil plotseling snel steeg. Het noorden van Frankrijk werd net als delen van België, Nederland en Duitsland geplaagd door hevige regen.
Franse verzekeraars denken dat de overstromingen in Frankrijk van de afgelopen dagen 900 miljoen tot 1,4 miljard euro aan schade hebben aangericht. Volgens de brancheorganisatie voor verzekeraars kunnen wel 150.000 mensen getroffen zijn door de overstromingen in verschillende delen van het land. De overstromingen hebben in Frankrijk tot nu toe vier mensen het leven gekost. Er vielen tussen de twintig en dertig gewonden.
In Brussel staan door het noodweer diverse metrostations blank. Ook straten in de Belgische hoofdstad zijn ondergelopen, meldden Belgische media. Op sociale media zijn foto's te zien van mensen die met hun schoenen in hun handen door het water waden. Voor heel het land behalve de kust geldt de rest van de dag code oranje. De bevolking moet niet alleen rekening houden met zware regenval, maar ook flinke hagelstenen. Ook luchthaven Brussels Airport heeft last van het noodweer. Een aantal vluchten heeft vertraging opgelopen.
Modderstromen
Op verschillende plaatsen in Limburg is tientallen millimeters regen gevallen en lokaal is 50 millimeter gemeten. Het verkeer op de A73 werd gehinderd door modderstromen. Door de overvloedige regen stroomde zand uit de berm de weg op.
De komende uren is er in Limburg en mogelijk ook het uiterste oosten van Noord-Brabant nog sprake van enkele onweersbuien met een kleine kans op hagel. Daar geldt nog code geel. In de loop van de avond lossen de meeste buien op, alleen in het uiterste zuidoosten is er dan nog kans op een onweersbui.