Noodweer teistert 36 000 wandelaars

Van onze correspondent

De Vierdaagseleiding was verbaasd over het grote aantal mensen dat zich op het allerlaatste moment nog inschreef. Ondanks de slechte weersverwachting schreven 2300 mensen zich maandag voor de tocht in, tegen gemiddeld 1600 'last-minute' deelnemers in voorgaande jaren.

Onweer en harde windstoten deden de meesten een veilig heenkomen zoeken. De bewoners van huizen langs de route, die langs Elst, Arnhem, Herveld en Oosterhout weer richting Nijmegen liep, gaven massaal gehoor aan een oproep van de marsleiding om hun woningen voor het wandellegioen open te stellen. Het klaarde overigens snel weer op waardoor het noodscenario van de organisator, de Koninklijke Bond voor lichamelijke opvoeding, KNBLO, - het bekorten van de etappes van 30, 40 of 50 kilometer met tien kilometer niet in werking trad. De meeste lopers trokken zich niets aan van het advies om bij onweer in het open veld in greppels te schuilen of op de hurken langs de route te gaan zitten en schuilden toch onder bomen.

Een van de vier belangrijkste controleposten onderweg meldde paniekerige reacties van mensen die plotseling hard gingen lopen.

De 77-jarige recordhoudster Annie Berkhout uit Voorburg, zij is bezig met haar 56ste Vierdaagse, vluchtte met vijf leden van haar wandelclubje De Haagse Vierdaagse onder een boom. "Ik weet wel dat de Vierdaagseleiding dat ten sterkste ontraden heeft vanwege het gevaar voor inslag, maar wat moesten we anders. In korte tijd ben ik kletsnat geworden en wij liepen toevallig niet in de buurt van huizen, dus we hadden geen keus."

Bijna had de Voorburgse de 76ste editie van De Vierdaagse aan zich moeten laten voorbijgaan. Tijdens een vakantiereis in Israel haalde ze haar been aan een rots open waardoor ze met een verband om haar been de kilometers aflegt.

Het onweer heeft de recordhoudster niet uit haar evenwicht gebracht. Ze liep het parcours zonder problemen uit. Wel wacht ze na afloop van de eerste etappe ongeduldig op de komst van een televisieploeg van de KRO die haar komt interviewen. Ze dreigt daardoor het eten mis te lopen met de gasten van het Nijmeegse pension waar ze al dertig jaar tijdens de Vierdaagse logeert.

Vandaag gaan de 35 728 overgeblevenen op pad in de omgeving van Wychen. De derde dag is geschapen voor de klimmers. Dan staat de 'bergetappe' rond Groesbeek op het programma. Vrijdag worden de wandelaars na de laatste dag die via Cuyk terug naar Nijmegen loopt, feestelijk onthaald op de weer in Via Gladiola omgedoopte Sint Annastraat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden