Noodweer aan Costa Brava

(Trouw) Beeld
(Trouw)

Het noordoosten van Spanje heeft enkele dagen met zeer slecht weer achter de rug. De stranden van de Costa Brava werden bestookt door huizenhoge golven, in de baai van Roses werden hoogten tot maar liefst negen meter geregistreerd. Grote stukken strand zijn door de storm volledig verzwolgen, auto’s die op de boulevards stonden geparkeerd ’spoelden’ landinwaarts door de straten. Verder enorme hoeveelheden neerslag. In Espolla viel in drie dagen tijd 179 mm, in Banyoles 172 mm. De neerslag viel deels in de vorm van regen, deels als sneeuw: in Rupit viel maar liefst 70 centimeter.

Bij ons gisternacht matige vorst. Op de vliegbasis Twenthe werd -8,5º, in Woensdrecht -9,2º en in Eerbeek -10,0º gemeten. Ook in het westen vroor het plaatselijk matig (Schiphol -5,1º). Bij opnieuw volop zon (lage bewolking boven Groningen) kwam het kwik ’s middags rond het vriespunt uit: sommige plaatsen pakten weer een ijsdag mee. In het Groningse Winsum werd het niet warmer dan -1,5º en om zes uur ’s avonds was het op Volkel alweer -5,2º.

Vandaag bereikt het hogedrukcentrum de Balkan, een uitloper weet zich boven de Noordzee te handhaven en vanuit het IJslandse is alweer nieuwe versterking onderweg. Aan de oostflank van het IJslandhoog wordt de komende dagen zeer koude lucht naar het ’warme Lapland’ geloodst. Op Spitsbergen kwam het verval gisteren al op gang. Zondag werd het in Longyearbyen maximaal -1,8º, gistermiddag om een uur was het -19,7º.

Bij ons vandaag een zwakke tot matige oostenwind, veel zon en na matige vorst tijdens de ochtenduren wordt het vanmiddag rond nul graden. Een boven Frankrijk pendelende hoogtestoring kan op Oudejaarsdag in het zuiden wat meer bewolking veroorzaken. Of er ook neerslag gaat vallen is nog niet duidelijk. Na opnieuw matige vorst in de nacht en ochtend (lokaal -9º) wordt het ’s middags tussen 0º en 3º. De wind is meest zwak en noordoost. De kans op mist en/of smog tijdens Nieuwjaarsnacht is kleiner geworden maar valt nog niet uit te sluiten. Verder verlopen de eerste dagen van januari droog en waarschijnlijk minder zonnig. De vorst is in de nacht meest licht. Overdag komt het kwik aan zee uit op 3º tot 4º. Begin volgende week veroorzaakt een storing in combinatie met een sterk afkoelende atmosferische bovenkamer mogelijk sneeuw.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden