Doden door pijnstillers

Noodtoestand in San Francisco na forse stijging aantal drugsdoden

Voetgangers lopen langs de tenten en slaapzakken van daklozen in de wijk Tenderloin van San Francisco, waar burgemeester London Breed vrijdag de noodtoestand uitriep. Beeld AP
Voetgangers lopen langs de tenten en slaapzakken van daklozen in de wijk Tenderloin van San Francisco, waar burgemeester London Breed vrijdag de noodtoestand uitriep.Beeld AP

De burgemeester van San Francisco heeft de noodtoestand in een deel van het centrum van de Amerikaanse stad uitgeroepen vanwege een scherpe toename van het aantal drugsdoden en gewelddadige criminaliteit daar. Die zouden vooral het gevolg zijn van het gebruik van fentanyl, een pijnstiller die honderd keer zo sterk is als morfine.

Buitenlandredactie

De maatregel geldt voor de buurt Tenderloin, net ten zuiden van de toeristische hotspot Union Square. De buurt is een van de armste en het meest door drugsoverlast geteisterde wijken van de stad. Volgens het stadsbestuur overlijden er dagelijks minstens twee mensen aan overmatig drugsgebruik in San Francisco en vraagt het probleem daarom om een crisisaanpak.

Door het uitroepen van de noodtoestand kunnen onder meer daklozenopvangcentra en andere hulpprogramma’s sneller worden opgezet. Hetzelfde geldt voor de bestrijding van drugscriminaliteit. Burgemeester London Breed paste dezelfde tactiek toe om de verspreiding van het coronavirus in haar stad te lijf te gaan.

Gedurende de coronapandemie is overmatig drugsgebruik sterk gestegen in de Verenigde Staten. In een periode van twaalf maanden, die eindigde in april, stierven meer dan 100.000 Amerikanen door een overdosis medicijnen of drugs. Een absoluut record. Volgens de overheid, die de cijfers nader aan het onderzoeken is, lijkt het om een stijging van 30 procent te gaan ten opzichte van het jaar ervoor. In San Francisco kwamen vorig jaar 711 mensen om door een drugsoverdosis, ook een record.

Burgemeester London Breed van San Francisco. Beeld AP
Burgemeester London Breed van San Francisco.Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden