Noodtoestand in Rockland County: Niet ingeënte kinderen worden geweerd

Een orthodox-joodse man bij een supermarkt in Rockford. In orthodox-joodse gemeenschappen in de VS wordt weinig ingeënt. Beeld AP

Minderjarigen die niet zijn ingeënt tegen de mazelen, mogen zich in Rockland county, een voorstad van New York, niet meer in openbare ruimtes begeven. 

Rockland County, zo’n 18 kilometer ten noorden van Manhattan, besloot tot de harde maatregelen na verschillende uitbraken in het land, waaronder in de staten Californië, Texas en New York. Inmiddels zijn er al 181 gevallen van mazelen bekend in de New Yorkse stadsdelen Brooklyn en Queens, melden plaatselijke instellingen voor volksgezondheid. In de meeste gevallen gaat het om orthodoxe joden, die vanuit religieuze overtuigingen de prik weigeren.

Rockland County heeft het hoogste percentage joden in de VS: bijna een derde van de 300.000 inwoners. Nadat bleek dat bijna 6.000 minderjarigen in Rockland niet gevaccineerd waren, besloot het bestuurshoofd van Rockland County, Ed Day, op dinsdag de noodtoestand uit te roepen. Als gevolg mogen minderjarigen uit de gemeenschap geen openbare ruimtes meer in. Daardoor worden kinderen niet alleen geweerd van winkelcentra of bioscopen, maar mogen ze ook niet naar school zo lang ze ongevaccineerd blijven.  Het verbod geldt voor 30 dagen of totdat de minderjarigen zich laten inenten. Volgens Amerikaanse gezondheidsexperts is dit de eerste keer in de recente Amerikaanse geschiedenis dat een dergelijke noodtoestand tegen de mazelen is uitgeroepen.

Frankrijk en Italië

Rockland County probeerde het eerst ‘goedschiks’. Bijna 17.000 kinderen werden de afgelopen tijd gevaccineerd tegen bof, mazelen en rodehond. Daarnaast organiseerde het district een gezondheidscampagne waarbij politici, dokters en rabbijnen het belang van vaccinatie benadrukten.

De New Yorkse voorstad is niet de eerste die dergelijke maatregelen moet treffen tegen ongevaccineerde minderjarigen. Zo moeten alle nieuwgeborenen in Frankrijk sinds 2018 worden ingeënt tegen elf verschillende ziektes. Als ouders dat weigeren worden de ongevaccineerde kinderen uitgesloten van Frans onderwijs. Afgelopen maand volgde ook Italië. Het aantal vaccinweigeraars groeit wereldwijd. Zo is het aantal gevaccineerden in Nederland afgelopen jaar gedaald onder de kritische grens van 95 procent. Deskundigen stellen dat een gemeenschap pas goed beschermd is tegen uitbraken wanneer het aantal boven die grens ligt.

Lees ook: 

Opnieuw bewezen: vaccinatie veroorzaakt geen autisme (maar of dat tegenstanders overtuigt...)

“We hebben meer dan een half miljoen kinderen onderzocht en er is geen enkel verband tussen vaccineren en autisme. Dat wisten we al uit eerder onderzoek, maar we hopen dat iedereen dit nu als feit accepteert.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden