Noodtoestand in Canadese provincie vanwege bosbrand

null Beeld AP
Beeld AP

De Canadese stad Fort McMurray wordt nog altijd in zijn voortbestaan bedreigd door een enorme bosbrand. Alle inwoners van de stad en omgeving, in totaal 88.000 mensen, zijn geëvacueerd. In provincie Alberta is de noodtoestand van kracht.

Redactie

De brandweer doet hard haar best om verspreiding van het het vuur te voorkomen, maar slaagde daar woensdag niet in. Zo'n 1600 gebouwen zijn beschadigd geraakt of geheel verwoest, schatten de autoriteiten.

De massa-evacuatie van Fort McMurray verliep soms chaotisch, maar in de stad vielen geen slachtoffers. Wel gebeurde een dodelijk ongeluk op een snelweg ten zuiden van de stad. Of er een verband is met de bosbrand, is nog onbekend.

Mensen die noodgedwongen moesten vertrekken, beleefden angstige momenten. 'Het was vreselijk', vertelde een vrouw aan CBC. Ze vergeleek de situatie met een drukke avondspits. 'Maar dan omgeven door vlammen. Je ziet bijna niets en je wilt niet je raam opendoen, want dan krijg je geen adem meer.'

De omgeving van Fort McMurray is een belangrijk gebied voor olie- en gaswinning. Oliebedrijven hebben het werk stilgelegd, vooral omdat hun werknemers uit de omgeving zijn vertrokken. Pijpleidingen zijn uit voorzorg afgesloten.

De dichtstbijzijnde grote stad is Edmonton, die zo'n 435 kilometer naar het zuiden ligt. Veel mensen hebben daar onderdak gevonden. Anderen zetten tenten op net buiten de gevarenzone.

null Beeld AP
Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden