Noodsituatie in zuiden VS verergert na vertrek orkaan Katrina

(Novum/AP) - Nadat de orkaan Katrina over het zuiden van de Verenigde Staten was getrokken en er stralend weer was aangebroken, is de noodsituatie in de staten Louisiana, Mississippi en Alabama alleen nog maar erger geworden. Het kan volgens burgemeester Ray Nagin nog maanden duren voordat New Orleans weer bewoonbaar is. Volgens een generaal van de genie van het Amerikaanse leger zal het in ieder geval nog een maand duren voordat de stad weer droog is.

New Orleans, dat aanvankelijk gespaard bleef voor de ergst mogelijke gevolgen van de orkaan, liep dinsdag alsnog onder water toen twee rivierdijken het begaven. Naar schatting 80 procent van de stad - die onder de zeespiegel ligt - kwam blank te staan. Op een enkele plaats stond het water zes meter hoog. Het water in de stad bleef woensdag stijgen. Het leger poogde woensdag met 1.350 kilogram zware zandzakken en grote stukken beton een van de gaten in een rivierdijk - met een doorsnee van 150 meter - te dichten, maar dat sorteerde vooralsnog weinig effect.

Burgemeester Nagin zei dat honderden, zo niet duizenden mensen nog op daken of zolders vastzitten. Reddingwerkers die mensen met boten oppikken schuiven de doden terzijde en bekommeren zich voorlopig alleen om de overlevenden, zei hij. Onder de mensen die hun redding afwachten is een groep van circa dertig Russische studenten, die zich volgens Russische media op een dak ophoudt.

In Harrison County in Mississippi, waar het zwaar getroffen Biloxi en Gulfport toe behoren, werden minstens honderd doden gemeld en de autoriteiten zeiden te vrezen voor veel meer slachtoffers. Gouverneur Haley Barbour van Mississippi zei na een helikoptervlucht boven het getroffen gebied dat het geen kwestie is van beschadigde huizen. "Ze zijn er gewoon niet ... Ik kan alleen maar bedenken dat dit is hoe Hiroshima er zestig jaar geleden uit moet hebben gezien."

In Biloxi waren de stadsdelen die niet onder water stonden bezaaid met omgewaaide boomstammen, elektriciteitsmasten en brokken beton. Ongeveer dertig doden waren bewoners van een appartementencomplex langs de kust waar alleen een betonnen plaat van over was. Van de drijvende casino's langs de kust waar het gebied veel inkomsten uit trekt was weinig meer te zien. Zeker drie van de boten waren door golven meegesleurd en bijna tweehonderd meter landinwaarts terechtgekomen.

De ravage die Katrina in Alabama heeft aangericht werd ook pas in de loop van woensdag duidelijk. De schade leek op sommige plaatsen erger dan na de verwoestende orkaan Ivan.

In New Orleans noopte het met het uur stijgende water tot de evacuatie van hotels en ziekenhuizen. Zo'n drieduizend mensen werden met boten en helikopters uit hun benarde positie gered en het Rode Kruis meldde in het gebied al zeker veertigduizend mensen te hebben opgevangen in tweehonderd opvangplaatsen. Vanuit de lucht waren mensen op daken te zien die in de brandende zon op reddingboten stonden te wachten. Op een snelweg stond een rij ambulances vast omdat de weg was overstroomd. Op een andere weg stonden honderden gedetineerden wier gevangenis was ondergelopen.

In de goeddeels verlaten stad zijn de waterleiding en elektriciteitsvoorziening uitgevallen. In sommige wijken sloegen achterblijvers aan het plunderen. Gouverneur Kathleen Blanco van Louisiana zei dat de prioriteit voorlopig ligt bij het redden van de overlevenden, maar de autoriteiten hebben wel zeventig extra agenten New Orleans in gestuurd, ondersteund door een pantserwagen. Een agent werd door een plunderaar in zijn hoofd geschoten. Naar verluidt is de gehele vuurwapencollectie van een pas geopend filiaal van Wal-Mart - een warenhuis waar zo goed als alles te koop is - verdwenen. Veiligheidschef Terry Ebbert van New Orleans zei dat gewapende bendes plunderend door de stad trekken.

De Amerikaanse marine is met vier schepen naar het rampgebied afgereisd om drinkwater af te leveren en andere noodhulp te bieden. In New Orleans is namelijk geen schoon drinkwater beschikbaar en het zal nog weken duren voordat het elektriciteitsnet is hersteld. De belangrijkste snelweg die vanuit het oosten toegang biedt tot New Orleans, de Interstate 10, is zwaar beschadigd.

Gouverneur Blanco zei dat de omstandigheden in het Superdome-stadion, waar ongeveer twintigduizend bewoners mensen opvang hebben gekregen, onhoudbaar worden en dat de mensen binnen twee dagen naar andere opvangcentra zullen worden overgebracht. Mogelijk kunnen zo'n 25.000 mensen die door het natuurgeweld zijn getroffen worden overgebracht naar de Astrodome in Houston in de staat Texas.

De directeur van de federale dienst voor rampenbestrijding, Mike Brown, waarschuwde dat de structurele schade aan gebouwen en de aanwezigheid van kadavers en chemicaliën in het water de overstroomde gebieden voorlopig te onveilig maken om mensen te laten terugkeren. Ook omwille van het reddingswerk is een massale repatriëring voorlopig niet raadzaam.

President George Bush heeft zijn vakantie afgebroken en is naar Washington teruggekeerd. Waarschijnlijk zal de president nog deze week een bezoek brengen aan het rampgebied.

De olieprijzen stegen woensdag tijdelijk tot boven de 70 dollar per vat. De schade die Katrina in het gebied heeft aangericht heeft grote gevolgen voor de oliewinning en de levering van ruwe olie aan die raffinaderijen die niet verwoest zijn. Waarschijnlijk kunnen er als gevolg van de schade die de orkaan aanrichtte dertig miljoen vaten olie minder geproduceerd worden. Om de nood te lenigen heeft de Amerikaanse minister van energie, Samuel Bodman, woensdag aangekondigd dat de VS hun noodvoorraad van zevenhonderd miljoen vaten olie zullen aanspreken om een aantal nog functionerende raffinaderijen van olie te voorzien. De schade aan de haven van Gulfport noopte fruitgigant Chiquita tot het aandoen van andere havens om de VS met bananen en ander vers fruit te bevoorraden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden