Asielprocedure bevroren

Noodopvang asielzoekers in Nassaukazerne te Zoutkamp

Asielzoekers wachten in Ter Apel op de bus. Oude foto uit 2019.Beeld Kees van de Veen

De tijdelijke noodopvang voor asielzoekers komt in een kazerne in Zoutkamp. 

Nieuwe asielzoekers worden vanaf nu opgevangen in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp, in de provincie Groningen. Minister Ank Bijleveld (defensie) heeft de locatie beschikbaar gesteld aan staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van asiel. Mensen kunnen de kazerne volgens de staatssecretaris ‘niet vrijelijk verlaten’.

Zondagavond ging het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar alle asielzoekers als eerste heen moeten, dicht, om de verspreiding van het coronavirus zo veel mogelijk tegen te gaan. Vanaf dat moment was veel onduidelijk. Mensen werden in eerste instantie weggestuurd maar daarop kwam kritiek. Niet alleen omdat dit betekent dat volwassenen en soms kinderen buiten zouden moeten slapen. Ook omdat het in het kader van de coronabestrijding niet wenselijk werd geacht dat mensen, zonder toegang tot medische zorg, over straat zouden zwerven en bij verschillende organisaties aan zouden kloppen voor onderdak.

Dat is overigens niet alleen vanwege het gevaar op corona. Asielzoekers worden normaliter ook getest op andere besmettelijke ziektes als tuberculose en schurft. Volgens het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (Coa) zijn mensen daarom de afgelopen dagen toch opgevangen in Ter Apel. Dat zou gebeurd zijn in een aparte ruimte. De camera van de NOS registreerde op dinsdag echter ook hoe mensen werden weggestuurd. Om hoeveel mensen het gaat is niet duidelijk.

Asielprocedure geheel bevroren

Vreemdelingen die in Nederland arriveren om asiel aan te vragen, hebben sinds zondagavond geen toegang meer tot de asielprocedures. Maar ook alle procedures die al begonnen zijn, gaan niet verder. Afgewezen asielzoekers kunnen niet terugkeren en worden niet op straat gezet. Met andere woorden: het hele asielsysteem is bevroren.

Omdat de asielprocedure in elk geval tot en met 6 april is opgeschort, wordt van asielzoekers alleen het strikt noodzakelijke geregistreerd. Dan gaat het bijvoorbeeld om vingerafdrukken, zodat op zijn minst duidelijk is wie zich op Nederlands grondgebied bevindt. Ook op het aanvankelijke plan om mensen helemaal niet meer te registreren kwam de afgelopen dagen kritiek, al is het maar vanwege antiterrorismewetgeving. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden