Noodlot blijft Wessels achtervolgen

Bij zijn debuut in het toernooi in Rotterdam, in 1998, werd Peter Wessels direct betiteld als de nieuwe Richard Krajicek. Vijf jaar later kan worden geconcludeerd dat die voorspelling in één opzicht is uitgekomen: Wessels heeft, voor zover mogelijk, nog vaker last gehad van blessures dan Krajicek.

ROTTERDAM - De afgelopen zeven maanden stapte Peter Wessels pijnvrij door het leven. In die periode nam hij het matige niveau van zijn tennis voor lief. De 24-jarige Amsterdammer was al blij dat hij zonder fysieke belemmeringen kon spelen.

In Rotterdam diende zich een mogelijkheid aan het tij te keren. Hij sloeg zich met succes door de kwalificaties en in zijn tegenstander in de eerste ronde, Jonas Björkman, zag hij op voorhand geen onoverkomelijk obstakel.

In de laatste training voor zijn partij tegen de Zweed sloeg het noodlot echter weer toe. Wessels verrekte een spier in het heupgewricht. Pijnstillers en de hulp van de fysiotherapeut konden het ongemak niet verhelpen. ,,Ik kon niet honderd procent spelen, ik had net zo goed kunnen stoppen'', zei Wessels na de logische nederlaag tegen Björkman (6-2 en 6-2).

Over de aard van de blessure kon de aangeslagen tennisser na de partij weinig zeggen. Wel wist Wessels zeker dat hij volgende week de kwalificaties voor het toernooi in Kopenhagen kan vergeten. De zoveelste tegenslag voor de man die de afgelopen jaren vaker in de behandelkamer van de fysiotherapeut zat dan in de kleedkamer van een tennisbaan.

Vorig jaar werd zijn uitpuilende medisch dossier aangevuld met een ontwrichte schouder en een liesbreuk. ,,Soms vraag ik mij af of mijn lichaam geschikt is voor topsport'', aldus een teleurgestelde Wessels.

Alle lichamelijke malheur, gekoppeld aan onvermijdelijke motivatieproblemen, zorgden voor een ravijndiepe dip in zijn tenniscarrière, die zo verdienstelijk begon. Bij zijn debuut in Rotterdam haalde Wessels een matchpoint tegen Rafter, destijds lid van de mondiale toptien. In 2000 won hij het toernooi van Newport en een jaar later deed hij van zich spreken op de grastoernooien. Op Queens klopte hij Safin, in Rosmalen was hij te sterk voor Rafter en op Wimbledon ging hij eervol ten onder tegen Agassi.

Als eerste van zijn generatie stapte Wessels de tophonderd binnen, met de 82ste plaats als hoogste klassering. Fysieke en mentale storing op de lijn deden hem in sneltreinvaart belanden in de spelonken van het internationale tennis. Al enige tijd is hij gedwongen zijn heil te zoeken in de Futures, toernooien voor losers, talentlozen en lopende patiënten.

Het acteren in de kelder van het tennis valt Wessels zwaar. Het lijkt eeuwen geleden dat hij op het centercourt van Wimbledon tegen Agassi speelde en de zon niet meer onder leek te gaan.

,,Het is mentaal moeilijk'', erkende Wessels. ,,Niets is frustrerender dan van jongens verliezen van wie ik vroeger dik won.'' Dit jaar verloor hij in Glasgow van ene Moodie, in Nottingham van ene Hasek en in Lübeck van ene Tipsarek. Nederlagen die passen bij zijn status van nummer 445 van de wereld.

In Rotterdam mocht Wessels weer even ruiken aan het echte werk. Met gemengde gevoelens aanschouwde hij de verrichtingen van Verkerk en Sluiter, generatiegenoten die het vooralsnog wél hebben gemaakt. ,,Ik ga goed met hen om en ik gun het ze van harte. Ik vind het moeilijk dat ik er niet bij zit, omdat ik weet dat ik er bij hoor. Ik stond eerder in de tophonderd en nu loop ik er ver achteraan. Dat valt niet mee.''

Zoals zoveel lotgenoten kan Wessels het niet opbrengen een coach te betalen. Vorig jaar brak hij met Hugo Ekker en sindsdien reist hij alleen. De onkosten kan hij betalen door de riante vergoedingen in de Duitse competitie. Maar hoe lang blijft dit leuk?

,,Ik heb vaak aan stoppen gedacht, maar dat zou onbevredigend zijn. Ik weet dat ik beter kan en dat wil ik laten zien. Maar als ik 28 ben en nog steeds 400ste sta houdt het wel een keer op.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden