Noodkreet aan paus om kerksluiting te voorkomen

Een groep kerkleden richt zich rechtstreeks tot het Vaticaan uit onvrede over het voornemen van aartsbisschop Wim Eijk om de komende jaren honderden kerken te sluiten. De komende twee weken verzamelt een groep kritische katholieken die samenwerken onder de naam Bezield Verband, handtekeningen voor een brandbrief aan paus Franciscus.

"De tekst bevat de noodkreet 'Paus, help ons'", zegt initiatiefnemer Ad de Groot, die nu de laatste hand legt aan de petitie. De petitie komt morgen beschikbaar. Het is de bedoeling dat parochianen de brief ondertekenen en de komende weken individueel of per groep naar paus Franciscus sturen. Volgens De Groot moet Eijk luisteren naar parochianen en zijn beleid bespreken met de andere bisschoppen in Nederland.

Onlangs sprak aartsbisschop Eijk de verwachting uit dat het aartsbisdom Utrecht over vijftien jaar niet meer dan ongeveer twintig kerken telt. Nu zijn dat er nog driehonderd in het bisdom, dat naast Utrecht ook Flevoland, Overijssel en een deel van Gelderland omspant. De Groot: "Dit betekent het einde van de kerk, terwijl dat helemaal niet hoeft. Volgens ons zijn zeker honderd kerken vitaal genoeg om open te blijven en nog eens honderd als ze gestimuleerd worden."

Het bisdom wil nog niet reageren op de actie van Bezield Verband. Woordvoerder Roland Enthoven. "Ik heb het er nog niet met de bisschop over gehad." Bezield Verband was vorig jaar de stimulator van een handtekeningenactie om de paus naar Nederland uit te nodigen. Dat leverde vijfduizend handtekeningen op uit het land.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden