Noodkreet aan paus leest als aanklacht tegen bisschop Eijk

Bezield Verband, het actiecomité dat het verzet tegen de kerksluitingen in het aartsbisdom Utrecht leidt, vreest dat de komende jaren 'vele duizenden gelovigen' van de rooms-katholieke kerk vervreemd zullen raken. Die boodschap valt te lezen in de tekst van een petitie die sinds gisteren in omloop is.

Met deze handtekeningenactie richten verontruste gelovigen zich rechtstreeks tot paus Franciscus, uit onvrede over het beleid van aartsbisschop Wim Eijk. Onlangs sprak Eijk de verwachting uit dat in zijn bisdom (dat naast Utrecht ook Flevoland, Overijssel en een deel van Gelderland omvat) over vijftien jaar nog twintig kerken open zijn. Nu zijn dat er zo'n driehonderd.

De opstellers van de petitie vrezen dat lokale geloofsgemeenschappen 'opgeslokt en vernietigd' worden als dit toekomstscenario wordt uitgevoerd. "Het zielenheil van grote aantallen gelovigen staat op het spel. Wij vragen u: help ons om dit onheil af te wenden", aldus Bezield Verband in de noodkreet aan de paus.

De tekst valt te lezen als een aanklacht tegen Eijk. Hij bepaalt volgens de opstellers op intimiderende wijze welke kerken open mogen blijven en welke dicht moeten. 'Hij heeft gekozen voor een beleid van centralisatie en massale kerksluitingen. Zijn doel is de gelovigen te verzamelen rond de resterende priesters in door hem bij decreet aangewezen eucharistische centra.'

Verontrusten kunnen de tekst invullen op de website van het Bezield Verband. Ook roept het actiecomité op om de petities komend weekend uit te delen in kerken in het aartsbisdom Utrecht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden