Noodklok kerk is zo zacht, dat hoort Donner niet

Het protest van de kerken tegen de onmenselijke behandeling van veel asielzoekers in Nederland is nog veel te zwak.

door Menno Oosterhoff

Trouw schrijft dat de Raad van Kerken de noodklok luidt over de onmenselijke behandeling die veel asielzoekers in Nederland ondergaan. Het werd wel eens tijd dat de kerken hiertegen in het geweer komen. Ik ben alleen bang dat het niet meer is dan een heel klein noodklokje dat de kerken laten horen. Daar ligt geen Verdonk, Donner of Balkenende wakker van.

Ik reken mijzelf tot de regelmatige kerkgangers. In de kerkdiensten die ik bijwoon, merk ik zelden of nooit iets van heilige verontwaardiging over het schandelijke sollen met sommige vluchtelingen. Zelfs in de gebeden worden deze slachtoffers van het barbaarse Nederlandse beleid vrijwel nooit genoemd.

Iedereen die de kerk voor gezien houdt, heeft daarvoor natuurlijk zijn eigen reden. Als ik op mijn oude dag ook nog eens de kerk vaarwel zeg, zal dat waarschijnlijk zijn om het week-in-week-uit zwijgen van mijn kerk over deze misstand.

Als verontschuldiging voor het ongenoemd laten daarvan zegt men wel dat de kerk zich niet met de politiek mag bemoeien. Ik zou niet weten waarom niet. Als zelfs de kerk de thans geldende omgangsnormen met hulpvragenden niet meer mag ijken aan de Bijbel, wat is de zin van de kerk dan nog wel? Wie moet dan alle christenen oproepen tot verzet tegen dit kwaad?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden