Nooddeur ging niet vanzelf open

De brandweer van Groningen wist niets van de 15.000 rollen wc-papier die zondag in stadion De Euroborg bijna tot een ramp hebben geleid.

Welke voorkennis had de brandweer? De Groninger burgemeester Jacques Wallage zei gisteren in de gemeenteraad „op dit cruciale punt” te beschikken over twee „volstrekt uiteenlopende lezingen” van enerzijds FC Groningen en aan de andere kant de brandweer.

Hoewel er tussen beide partijen in de aanloop naar de wedstrijd FC Groningen-Ajax telefonisch contact is geweest over een sfeeractie van Groningenfans, is daarbij volgens de brandweer niet het woord ’toiletpapier’ gevallen, alleen de term ’confetti’. „De brandweer bestrijdt de lezing dat ze kennis had van de actie, laat staan dat ze er toestemming voor heeft gegeven”, aldus Wallage. Sterker nog: had de brandweer geweten dat de groepering Groningen Fanatics maar liefst 15.000 rollen wc-papier ging verdelen onder de stoeltjes van de Noordtribune, dan was daar waarschijnlijk een stokje voor gestoken.

Wallage ging gisteren in de raadscommissie Veiligheid in op de huiveringwekkende gebeurtenissen in stadion de Euroborg, afgelopen zondag. Doordat wc-papier, bedoeld als feestslingers, in brand raakte vielen er 28 lichtgewonden. Nog weinig, gelet op wat er allemaal misging. Medewerkers van FC Groningen moesten de brandhaarden op en onder de tribune met emmertjes water blussen, omdat er geen water uit de stadionbrandslangen kwam. Bovendien gingen twee nooddeuren niet open.

Wallage gaf het onafhankelijke Auditteam Voetbalvandalisme meteen opdracht de zaak te onderzoeken. De raadsleden waren het gisteren met de burgemeester eens dat gewacht moet worden op het rapport van dit team, onder leiding van oud-staatssecretaris Margo Vliegenthart. Het Auditteam moet, eiste de raad, in elk geval uitzoeken wie de spelers opdracht gaf om even voor half drie het veld op te gaan. „Bizar”, vond ook Wallage, want toen woedden er immers nog vuurtjes en moest het meeste toiletpapier nog naar beneden gegooid worden, ter verwelkoming van de teams.

De raad wil de veiligheidsorganisatie binnenstebuiten gekeerd zien. Geert Spieker van de Stadspartij zat zelf op de brandende tribune en hoorde een steward zeggen geen toestemming te hebben branddeuren te openen, terwijl panische supporters er tegenaan stonden te duwen. Wallage meldde te hebben achterhaald dat er in de Euroborg twee tussendeuren zijn die in eerste instantie alleen vanuit de commandokamer geopend kunnen worden. Die deuren gingen volgens zijn informatie na een minuut echter automatisch open.

„Het klopt niet wat u daar beweert”, zei Spieker. Hij heeft gezien hoe een supporter over een plexiglazen afscheiding moest klimmen om de nooddeur eigenhandig van de andere kant te kunnen opengooien.

Of er al verdachten van brandstichting zijn aangehouden kon Wallage niet zeggen. Een team van twintig rechercheurs is met de zaak bezig.

Het onderzoeksrapport van Vliegenthart is naar verwachting voor de zomer klaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden