Sterrebos

Noodbevel afgekondigd om demonstratie tegen bomenkap bij Nedcar

Vlaggen bij VDL Nedcar in Born. Beeld ANP
Vlaggen bij VDL Nedcar in Born.Beeld ANP

De gemeenten Sittard-Geleen en Echt-Susteren hebben donderdag een noodbevel afgekondigd om een dreigende situatie rond VDL Nedcar. De politie zegt signalen te hebben gekregen dat er rond het bedrijf actie gevoerd zou worden.

ANP/Redactie Trouw

Mensen die volgens de politie mogelijk van plan waren om rond Nedcar actie te voeren, moeten het gebied per direct verlaten. Op verschillende plekken rond de fabriek houdt de politie auto’s aan en moeten de inzittenden uitstappen.

“Aanleiding voor het noodbevel zijn ontvangen signalen dat activisten naar Sittard-Geleen afreizen om verkeersaders en wegen in en rondom Born op 27 januari 2022 te blokkeren”, aldus de gemeente. “Dit zou de openbare orde verstoren en de vrije doorgang van hulpverleningsdiensten ernstig hinderen. Daarnaast worden maatschappelijke voorzieningen onbereikbaar. De blokkades kunnen tevens leiden tot confrontaties tussen de activisten en anderen. Dat wordt als niet wenselijk geacht.”

VDL wil ruim 7 hectare bos naast Nedcar kappen om uitbreiding van de autofabriek mogelijk te maken. Een lokale actiegroep verzet zich. Deze actiegroep verwijderde enkele maanden geleden samen met onder meer Extinction Rebellion plastic omhulsels rond holle bomen die VDL daar had laten aanbrengen om vleermuizen te weren. Een woordvoerder van de actiegroep Red het Sterrebos noemde het optreden van de politie en het afgekondigde noodbevel donderdag “buitenproportioneel”.

Volgens een woordvoerster van Extinction Rebellion was voor donderdagmiddag een kleine demonstratie aangemeld voor de hoofdingang van Nedcar tegen kap van het Sterrebos. Zij zegt niet te begrijpen waarom gemeente en politie er met dit machtsvertoon op reageren en de demonstratie onmogelijk maken.

De voorzieningenrechter van de Raad van State heeft twee weken geleden de schorsing van de door de provincie Limburg verleende vergunning opgeheven waardoor Nedcar wel voorbereidingen voor de kap van het bos mag treffen. Dit in afwachting van de uitspraak over daadwerkelijke kap, die de Raad van State uiterlijk 23 februari zal doen, de dag waarop Nedcar de eerste bomen wil gaan kappen.

Lees ook:

Het is economie versus natuur in het smalste stukje Nederland. ‘Een bos opofferen past niet in deze tijd’

Omwonenden van VDL Nedcar hielden eerder deze maand al een lawaaiprotest tegen de kap van een half bos op het terrein van de autofabrikant.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden