'Nood maakt vindingrijk'

Drie Berlijners spreken zich uit over de sympathie en angst voor vluchtelingen. 'De sfeer in Duitsland polariseert snel.'

Heike Witte (39, zelfstandig ondernemer / vrijwilligster):

"Ik denk dat we een waterscheiding meemaken en dat voor velen nu het lelijke gezicht van Pegida duidelijk wordt - en ook datvan Alternative für Deutschland trouwens. Ik merk dat heel veel mensen goed begrijpen hoe gevaarlijk die Pegida-beweging is. Zelf werk ik werk al maanden als vrijwilligster met vluchtelingen in Berlijn en we krijgen gelukkig nog altijd veel aanmeldingen van mensen die mee willen helpen. Dat moet ook wel want de autoriteiten laten het volledig afweten. Er heerst chaos: de staat laat allerlei primaire taken in de opvang aan vrijwilligers over. En nu het koud is wordt de situatie steeds nijpender. Maar goed, ik vind dat wij als burgers de plicht hebben te helpen. Nood maakt vindingrijk. Ik probeer zoveel mogelijk mensen te mobiliseren. Wat mij zorgen baart, is dat er nu te veel asielzoekers binnenkomen, die zonder enige vorm van registratie in noodonderkomens worden ondergebracht. Die dreigen in de massa te verdwalen en hebben dan bijvoorbeeld geen recht op voorzieningen. Als het zo doorgaat kan het zijn dat extreem-rechts aan populariteit wint. Ik zie ook wel dat ze steeds brutaler worden, op internet vooral en bij de demonstraties. Hoe ze proberen om angst te zaaien. Maar mij doet het goed dat zoveel mensen uit het midden van de samenleving duidelijk maken dat ze met die nazi's niets te maken willen hebben. Die hebben respect voor de vluchtelingen en voor ons, de vrijwilligers. En ze helpen ons waar ze maar kunnen."

'Ik voel me nooit gediscrimineerd'

Dina Ghoul (17, gymnasiaste):

"Thuis praten we de hele tijd over de vluchtelingen. Mijn ouders helpen een familie uit Syrië, mijn vader gaat ook vaak bij asielzoekerscentra langs. Ik ben er zelf ook een keer geweest en vond dat erg indrukwekkend. Wij komen uit Libanon, ik denk dat mijn ouders zich daarom ook solidair voelen met de vluchtelingen. Bij ons op school in Kreuzberg zijn nu ook vluchtelingenkinderen ondergebracht. Sommigen hebben littekens doordat ze gewond zijn geraakt. En ze zijn erg verlegen omdat ze de taal niet kennen en niet goed weten hoe ze zich moeten gedragen. Contact krijgen met hen is daardoor heel moeilijk. Dat in Keulen een politica is neergestoken hoorde ik pas vandaag. In mijn vriendengroep praten we bijna nooit over politiek. In Kreuzberg merk je ook niets van neo-nazi's en zo, dat speelt zich in heel andere wijken af en in dorpjes in Oost-Duitsland. Maar daar kom ik nooit. Ik ben zelf moslima, maar ik voel me nooit gediscrimineerd. Integendeel, bij ons in de klas zitten meer moslims dan niet-moslims."

'Ik vrees dat het systeem implodeert'

Kai Schönburg (45, muzikant):

"De sfeer in Duitsland polariseert snel. Aan de ene kant zijn er mensen die met tienduizenden de straat opgaan uit solidariteit met de vluchtelingen en aan de andere kant heb je degenen die meelopen in de Pegida-marsen. Ik sympathiseer zelf met de demonstranten die pleiten voor menselijkheid en openheid. Dat Berlijn zo'n open stad is en zo veelkleurig beschouw ik als heel positief. Helaas falen de autoriteiten: zij hebben geen duidelijk plan hoe dat grote aantal vluchtelingen moet worden opgevangen en geïntegreerd. Burgers zijn bang dat plotseling iedere asielzoeker zogenaamd een Syriër is, die een beroep gaat doen op de Duitse verzorgingsstaat - en dat het er miljoenen zullen worden in de komende jaren. Bovendien heeft iedereen het erover dat al duizenden asielzoekers zijn ondergedoken en dus illegaal hier verblijven. Dat verooorzaakt onzekerheid en angst bij veel burgers. Door het zwakke optreden van de autoriteiten krijgen de rechts-populisten steeds meer steun onder de bevolking. Als de staat blijft falen dan vrees ik dat het systeem op den duur implodeert. Dat zou heel gevaarlijk zijn."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden