Non worden kan in Spanje nu ook voor de camera

Juleisy hoorde de roeping van God al op haar twaalfde. Maar nu als twintiger moet zij écht kiezen: wil zij werkelijk haar wereldse leven inclusief mobiele telefoon en vriendje opgeven voor het kloosterleven? De met stemmig licht gefilmde trailers van de nieuwe Spaanse realityserie 'Ik wil non worden', die deze maand van start gaat, stellen veel dramatische plotwendingen in het vooruitzicht. Vijf jonge vrouwen nemen het in eeuwenoude kloosters in Alicante, Granada en Madrid tegen elkaar op om erachter te komen of zij uit het juiste hout gesneden zijn voor het leven in de clausuur.

Om dit te testen moeten de twintigers zich oefenen in stilte en gebed en kunnen aantonen dat zij zijn opgewassen tegen het sobere, onderdanige en kuise kloosterleven. Bovendien moet in de Boliviaanse jungle missiewerk worden verricht en krijgen zij het aan de stok met jengelend kroost in de kinderopvang.

"Non zijn is een manier om gelukkig te zijn tegen de stroom in", zegt deelneemster Janet in een bespiegelend moment in de aankondiging die het publiek moet opwarmen voor de uitzendingen. Hoewel de makers van de realityshow stellen geen religieuze pretenties te hebben, zijn ook de verwachtingen van de kerk hooggespannen.

Want hoewel nog steeds drie op de vier Spanjaarden zichzelf als katholiek ziet, neemt de animo voor het geloof af. Vreemd genoeg is in Spanje - waar de geëmancipeerde vrouw vaak publiekelijk geprezen wordt - ook het kloosterleven nog springlevend. Spanje gaat namelijk wereldwijd aan kop met het grootste aantal nonnen en monniken.

Een kwart van alle kloosters staat volgens de Spaanse kerk in Spanje. Dit betekent echter niet dat het er wemelt van de Spaanse jongeren. De gemiddelde leeftijd van de kloosterlingen ligt hoog en de afgelopen jaren zijn er daarom veel 'importnonnen' aangetrokken uit met name India en Latijns-Amerika.

Dat dit niet altijd een succes is, bleek vorige week toen drie Indiase nonnen door de politie uit een klooster in Santiago de Compostela bevrijd moesten worden. De drie waren er als tiener gekomen en leefden naar eigen zeggen in aan slavernij grenzende omstandigheden. De moeder-overste verbood hen het klooster te verlaten op straffe van gedwongen terugkeer naar India. Volgens de aartsbisschop draaide het overigens allemaal om een 'toewijdingscrisis'.

Als dit soort praktijken ook in 'Ik wil non worden' terechtkomen, lijkt een kijkcijferhit gegarandeerd. Maar net als bij alle realityshows blijft de vraag hangen waarom de deelnemers toch in hemelsnaam een dergelijke intieme en in potentie levensveranderende gebeurtenis en plein public willen ondergaan. Temeer vanwege de afkering van het wereldse leven in een klooster. Wellicht bedenkt een van de deelnemers zich nog en zit er een ontsnappingsscène in.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden