'Non moet vruchtbaar kuis zijn'

VAN ONZE REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Nonnen moeten niet leven als oude vrijsters, maar als 'vrouwen met een vruchtbare kuisheid'. In zijn ontmoeting met algemeen oversten van vrouwelijke religieuzen wereldwijd gebruikte paus Franciscus een beeld dat op dat moment bij hem opkwam. Hij riep de vrouwelijke religieuzen op zich als moeders te gedragen en hun gelofte van kuisheid op een vruchtbare manier in te zetten.

De ontmoeting was enigszins beladen door de gespannen verhouding tussen het Vaticaan en de koepel van Amerikaanse nonnen, de LCWR. De voorganger van Franciscus had deze koepel na een onderzoek onder curatele gesteld. De Amerikaanse nonnen zouden feministisch zijn en daardoor teveel afwijken van de leer van de kerk. Drie kardinalen moesten hen voortaan in de gaten houden. Met de komst van paus Franciscus hoopte de koepel dat deze curatele opgeheven zou worden of op zijn minst opgeschort. Dat is niet gebeurd.

De besluitvorming hierover leidde tot verwarring. Er zou binnen het Vaticaan geen overleg geweest zijn. Daarmee blijft de relatie tussen LCWR en Rome gespannen. De ontmoeting in Rome tussen paus en nonnen heeft die spanning niet weggenomen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden