non-fictie

Douwe Draaisma: De dromen-

wever. Historische Uitgeverij, Groningen; 224 blz. euro 25

Het zijn bekende dromen. Je moet een examen doen waarvoor je allang bent geslaagd. Je ontmoet mensen die niet meer leven. Je staat naakt tussen collega's. Waarom? Dromen leveren vooral vragen op. Douwe Draaisma laat zien wat psychologie en neurologie hebben opgehelderd over ons nachtleven.

Petra Possel: Vrouw in de rouw. Podium, Amsterdam; 140 blz. euro 15

Petra Possel, bekend van het radioprogramma 'Kunststof', schreef over haar 'rouwavonturen' als 49-jarige weduwe in Libelle. De columns - over de zoekgeraakte trouwring, de postume administratieve rompslomp en het zoeken naar een passende grafsteen - gebruikte ze als basis voor dit boek.

Stine Jensen: Licht op het Noorden. Ambo, Amsterdam; 234 blz. euro 18,95

Filosoof en publiciste Stine Jensen reisde door het groene, vredige welvaartsparadijs Scandinavië om uit te vinden hoe het echte leven daar is. Jensen is geboren in Denemarken, maar groeide op in Nederland. Zie ook de gelijknamige, vierdelige tv-serie van de VPRO. Morgen deel 2: Finland.

Mark Geels en Tim van Opijnen (red.): Nederland in ideeën. 101 denkers over inzichten en innovaties die ons land verander(d)en. Maven Publishing, Amsterdam;

360 blz. euro 20

Deze bundel met 101 essays wil laten zien welke ideeën invloed hebben gehad. Aan bod komen Beatrice de Graaf, Gerard 't Hooft, Sywert van Lienden, Nelleke Noordervliet, Heleen Dupuis, en nog 96 andere wetenschappers, schrijvers en kunstenaars. Zij schrijven onder meer over de fiets, de pil, Big Brother, kweekvlees, sociale robots en feminisme.

Kester Freriks en Joyce Roodnat: Wandelingen der Neederlanden. Hedendaagse voetreizen door historisch Nederland. Athenaeum, Amsterdam; 196 blz. euro 29,95

In 1813 kwam niet alleen het Koninkrijk der Nederlanden tot stand, maar ook de negendelige 'Atlas der Neederlanden'. Roodnat, wandelboekenschrijfster, en Freriks, natuur- en romanschrijver, gingen samen op pad met de oude kaarten in de hand, op zoek naar 'sporen van vroeger'. Hun wandelingen zijn weergegeven op moderne kaarten.

Brené Brown: De moed van imperfectie. Laat gaan wie je denkt te moeten zijn.

Lev., Utrecht; 168 blz. euro 17,95

Ook in dit nieuwe boek pleit Brené Brown, auteur van de bestseller 'De kracht van kwetsbaarheid', voor het loslaten van perfectionisme als leefstijl. Ofwel: hoe je van 'wat zullen anderen van mij denken' kunt uitkomen bij 'ik ben goed genoeg'.

Ariejan Korteweg: Surplace. Over de ziel van Frankrijk. De Geus, Breda; 318 blz. euro 19,95

Waarom is Frankrijk zo'n geliefde bestemming? Omdat alles er is zoals vroeger, concludeert Ariejan Korteweg, voormalig adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, bij zijn afscheid als correspondent in Parijs.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden