non-fictie

Robert D. Kaplan: De wraak van de geografie. Vert. Margreet de Boer. Spectrum, Houten; 416 blz. € 29,99

Kaplan, auteur van bestsellers als 'Moesson' (over de opkomst van Azië) en 'Balkanschimmen', wil in zijn jongste boek aantonen dat niet individuen de loop van de geschiedenis bepalen, maar de geografie. Hoe je de toekomst kunt voorspellen door landsgrenzen, temperatuur en andere natuurlijke verschijnselen te analyseren.

André Aleman: Het seniorenbrein. De ontwikkeling van onze hersenen na ons vijftigste. Atlas Contact, Amsterdam; 208 blz. € 19,95

De achteruitgang van het brein begint al vroeg, maar er zijn ook lichtpuntjes: een ouder brein is stressbestendiger en kan beter overweg met complexe situaties. De Groningse neuroloog André Aleman vertelt over de nieuwste wetenschappelijke inzichten over het verouderende brein, en wat je zelf kunt doen om je hersens gezond te houden.

Lambert Giebels: Hitler als kunstenaar. Wenen 1907 - München 1919. Balans, Amsterdam; 175 blz. € 18,95

Het is een cliché dat het aanbod van boeken over Hitler niet meer is te overzien, erkende ook historicus en oud-Kamerlid Lambert Giebels. Toch meende hij nog een verrassend beeld te kunnen schetsen van Hitler als kunstenaar. Voor zover biografen al aandacht schenken aan zijn ambities als beeldend kunstenaar zijn ze volgens Giebels vooral op zoek naar aanknopingspunten voor zijn latere ontwikkeling tot leider van het Derde Rijk. Giebels heeft geprobeerd dat niet te doen; hij kijkt in eerste instantie puur naar de artistieke Hitler. Giebels overleed in 2011. Zijn zoon Robert maakte het boek af.

Robin te Slaa: Is Wilders een fascist? Boom, Amsterdam; 176 blz. € 15

PVV-leider Wilders en zijn beweging zijn door menigeen vergeleken met de NSB of bestempeld als fascistisch. Historicus en NSB-kenner Te Slaa beschrijft de intellectuele wortels en ideologische kenmerken van het fascisme om antwoord te geven om de vraag of Wilders een fascist is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden