non-fictie

Bas en Olivier de Gaay Fortman: De Grondwetwijzer voor democratisch debat en politieke praktijk Prometheus; 160 blz. euro 10


Populisten mogen dan de boventoon voeren, op termijn hebben zij geen antwoord op de bestaande onvrede onder grote groepen kiezers en het gebrek aan vertrouwen in de politiek, schrijven Bas en Olivier de Gaay Fortman.


De oud-politicus en zijn kleinzoon wijzen de weg naar een oplossing voor Nederland: de Grondwet. Die biedt met haar doordachte waarden een basis om opnieuw verbindingen te leggen en de consensus te versterken, en de mogelijkheid de politieke stabiliteit te heroveren. Om de berusting te doorbreken stellen de auteurs hun 'Grondwetwijzer' ter beschikking, een instrument om politieke partijen te beoordelen op grondwettelijkheid.


Atte Jongstra: Het fluïde tijdperk De Arbeiderspers; 288 blz. euro 24,50


Identiteit is een actuele kwestie, zeg maar rustig een hoogst actueel probleem, schrijft Atte Jongstra. We leven in onzekere tijden: waar is onze identiteit als Nederlander gebleven in een gemeenschappelijk Europa, bijvoorbeeld? En wat is identiteit precies? Hoe verhoudt zich die tot de omgeving? Zoals een schip tot het water? We willen het liefst vastigheid, het eiland spelen, de individuele rots in zee, meent Jongstra. Laat dat los, stelt de schrijver voor, en laten we het water om en in ons bestuderen.


Nadja Tolokonnikova: Zo begin je een revolutie (How to Start a Revolution) Vert. Ton Zwaan. Atlas Contact; 239 blz. euro 18,99


Twee jaar strafkamp kreeg ze opgelegd, de Russische Nadja Tolokonnikova, wegens het bespotten van Poetin en de kerk. Ze had met de punkband Pussy Riot in 2012 opgetreden in de kathedraal van Moskou. Tolokonnikova zat die straf bijna helemaal uit, en blijkt ongebroken. In het boek beschrijft ze haar jeugd, de band en het strafkamp, om te eindigen met het huidige Rusland en hoe daarmee om te gaan.


Patrick Bernhart: Boris. Klucht of koningsdrama? Prometheus; 208 blz. euro 15


Met zijn aankondiging uit de race om het Britse premierschap te stappen, 30 juni vorig jaar, leek de politieke carrière van Boris Johnson voorbij. Maar twee weken later kwam hij weer boven: als de nieuwe minister van buitenlandse zaken. Patrick Bernhart reconstrueert Johnsons rol in de Brexit-campagne.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden