non-fictie

Marcia Luyten: Het geluk van Limburg Bezige Bij; 368 blz. euro 19,90

Als in 1949 Jack Vinders wordt geboren in Heilust, bij de Willem-Sophiamijn in Kerkrade, zijn vader en oma het roerend eens: het ventje heeft 'handjes voor onder de grond'. Maar Vinders weet zich te ontworstelen aan het leven in de mijnwerkerskolonie: hij groeit uit tot Limburgs bekendste zanger (win- naar van de 'Limbo top 100' van 2015, net als de twee jaar ervoor). Zijn levensverhaal wordt verteld door Marcia Luyten, presentatrice van 'Buitenhof', cultuurhistoricus en econoom. Zij verbindt de geschiedenis van de familie Vinders met de sociale historie van de Limburgse mijnstreek. Terwijl de ster van Jack Vinders rijst, begint in Heilust het verval.

Wednesday Martin: Primaten van Park Avenue (Primates of Park Avenue) Vert. Ireen Niessen. Prometheus / Bert Bakker; 272 blz. euro 17,50

De Amerikaanse antropologe Wednesday Martin doet verslag van haar onderzoek onder haar 'soortgenoten' in de Upper East Side van Manhattan, New York. Hier vind je superrijke dames in dure bontjassen met garderobe-adviseurs, die zonder blikken of blozen op een middag 10.000 dollar spenderen aan kleding, en voor de kinderen een helikoptervluchtje boeken als uitje. Het leven in hun selecte stam blijkt niet eenvoudig, temeer daar van de meesten de ambitie en agressie afspat. Martin promoveerde aan Yale en schreef eerder 'Stepmonster' over stiefouderschap.

Steven Rosenfeld: Dansen om te overleven. De oorlogsjaren van bokslegende Ben Bril (Ben Bril at Vught) Vert. Inez Hollander. Cossee; 256 blz. euro 22,95

Bokser Ben Bril, achtvoudig Nederlands kampioen, staat voor een moeilijke keuze als hij met zijn vrouw en kind in 1942 wordt opgepakt door de nazi's. Hij besluit zijn bokstalent in te zetten om te proberen te overleven. Hij krijgt een bevoorrechte positie, vecht tegen Duitse sporthelden en laat hen winnen. Zijn vriend en collegabokser Ab de Vries begrijpt hem niet: Bril heult met de vijand, snapt hij dat niet? Maar de bokser beseft dat hij het spel mee moet spelen: het is zijn enige kans aan de dood te ontsnappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden