non-fictie

WILS REBERGEN

Martijn de Koning: Een ideologische strijd met de islam Karakter; 88 blz. euro 7,95

Pim Fortuyn: De islamisering van onze cultuur. Nederlandse identiteit als fundament Karakter; 128 blz. euro 9,95

Uitgever Karakter constateert dat 'de ideologische strijd met de islam' actueler is dan ooit, na de aanslagen in Brussel en Parijs en de ontwrichting in het Midden-Oosten door Islamitische Staat. Dus brengt de uitgever Pim Fortuyns 'De islamisering van onze cultuur' uit 2001 opnieuw op de markt (dat was trouwens de herziene editie van Fortuyns boek dat in 1997 was verschenen onder de iets polemischer titel 'Tegen de islamisering van onze cultuur'). Islamoloog Martijn de Koning schetst daarnaast de stand van het islamdebat in Nederland en de rol die Fortuyn daarin heeft gespeeld. De Koning analyseert onder meer hoe het idee is ontstaan van 'moslims als de ultieme Ander'.

Julien Offray de Lamettrie: Het geluk Vert. Jabik Veenbaas. Wereldbibliotheek; 160 blz. euro 19,99

De kern van ons geluk ligt in ons lichamelijk welbevinden, betoogt de Franse arts en filosoof Julien Offray de Lamettrie in zijn boek 'Het geluk', dat in 1748 verscheen onder de titel 'Discours sur le bonheur'. Hij ging daarmee in tegen de heersende opvatting in zijn tijd dat matiging en beheersing van lichamelijke behoeften zouden leiden tot de hoogste staat van geestelijk welbevinden.

Offray de Lamettrie is vooral bekend van zijn verhandeling 'De mens een machine' (1747).

Lex Veldhoen: Markante reizigers. Dertien biografieën Ad. Donker; 132 blz. euro 14,90

Ze komen uit diverse landen en tijden, de dertien avonturiers die Lex Veldhoen portretteert. Ze reisden per ballon, te paard of kano, ze waren soms verkleed als man, vaak hadden ze een dubbele agenda: ze waren spion of geestelijke, kwamen om schedels te meten dan wel zaden (van rubberbomen) te stelen.

Philip Norman: Paul McCartney. De biografie (Paul McCartney. The Biography) Vert. Henny Corver, Pon Ruiter, Annemie de Vries en Frits van der Waa. Thomas Rap; 768 blz. euro 29,99

Philip Norman schreef 35 jaar geleden een biografie van The Beatles onder de titel 'Shout!' Daarin kwam McCartney er bekaaid af, de sympathie van de auteur ging naar John Lennon. Maar in deze robuuste biografie maakt hij dat helemaal goed, schrijft Dwight Garner, recensent van The New York Times.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden