non-fictie

Raoul de Jong: De grootsheid van het al. Een hedendaagse odyssee. De Bezige Bij, Amsterdam; 288 blz. euro 19,90
De computer is een groot goed, de meeste dingen in het leven zijn met een druk op de knop uit te vinden, beseft Raoul de Jong. Hij brengt zijn dagen voornamelijk achter de laptop door, tot hij zich afvraagt hoe de wereld buiten er echt uitziet en hoe je daar overeind blijft. De Jong, schrijver van het bekroonde boek 'Stinknegers', over zijn avonturen in Afrika, besluit op ontdekkingsreis te gaan: lopen van Rotterdam naar Marseille waar zijn moeder woont, op de bonnefooi. Een verslag van een rauw bestaan, zoals het digitale leven nooit kan zijn.

Hans Fallada: In mijn vreemde land. Berichten uit de gevangenis, 1944. (In meinem fremden Land. Gefängnistagebuch 1944) Vert. Anne Folkertsma. Cossee, Amsterdam; 336 blz. euro 22,90
Als schrijver kon Hans Fallada ('Kleine man, wat nu') zich niet voorstellen ergens anders te leven dan in Duitsland. Hij betaalt voor zijn blijven een hoge prijs. In dit boek schrijft hij onder meer over de poging van nazipropagandaminister Goebbels om hem om te kopen, over zijn haat tegen de nazi's en zijn verlangen naar een 'gewoon, rustig leven'. Hij deed dat in 1944, terwijl hij zat opgesloten in de Strelitz-gevangenis, onder het oog van zijn bewakers, terwijl de bommen op Berlijn vielen.

Christiane Berkvens-Stevelinck: Een witte stok met gps. Spiritualiteit van de beperking. Meinema, Zoetermeer; 64 blz. euro 9,50
Een beperking maakt van je dagelijks leven een parcours met hindernissen. Om het af te kunnen leggen zijn niet alleen hulpstukken nodig, het is ook een spirituele tocht, legt Christiane Berkvens-Stevelinck in dit boekje. De remonstrants predikant en emeritus hoogleraar Europese cultuur, spreekt uit ervaring: zij is al dertig jaar slecht- ziend en loopt met een witte stok. Leren leven met een beperking vraagt tijd, legt zij uit, voor elke fase is geduld, vasthoudendheid en liefst veel humor nodig. Rolmodellen helpen je innerlijke kracht te vinden. Het is hard werken, weet de auteur, maar ook boeiend en mooi.

Pauline Michgelsen: Portret van Rusland. Circ Atelier, Amsterdam; 80 blz. euro 19,95
Een kleine kunstgeschiedenis is de ondertitel van dit boek van Pauline Michgelsen, die al sinds jaar en dag over Russische kunst en cultuur schrijft. Dat is niet overdreven, gegeven de omvang, maar de schrijfster heeft ook geen pretenties. Ze wil graag een paar Russische schilderijen 'vertellen', en hoopt - in navolging van Karel van het Reve - dat de lezer aan de verhalen net zoveel plezier beleeft als waarmee ze zijn geschreven. Uitgave ter gelegenheid van het Nederland-Ruslandjaar 2013.

Mark Nelissen: De club van ik. Het evolutionaire nut van sociaal gedrag. Lannoo, Houten; 320 blz. euro 22,50
Ooit was de wereld heel simpel: wij waren er, en verderop zij, de vreemden, tegen wie wij ons moesten verweren. De samenleving is inmiddels eindeloos complexer geworden, maar nog altijd wordt ons doen en laten gestuurd door het wij-tegen-zijgevoel, betoogt de Belgische gedragsbioloog Mark Nelissen, auteur van boeken als 'Darwin in de supermarkt'. Hij laat in 'De club van ik' zien hoe de survival of the fittest van onze verre voorouders doorwerkt in ons sociale gedrag.

H.W. von der Dunk: Voordat de voegen kraakten. Student in de jaren vijftig. Prometheus-Bert Bakker, Amsterdam; 240 blz. euro 24,95
Vervolg op Von der Dunks jeugdherinneringen, 'Terug bij strijklicht'. Het boek speelt tegen de achtergrond van de teloorgang van de professorenuniversiteit. Studenten komen met gelijkheidseisen, 'democratisering' is hun leus. Een lelijke term, aldus Von der Dunk. Als jong hoogleraar behoort hij van de ene dag op de andere bij 'het establishment'. Als de rook uiteindelijk na de roerige jaren zestig is opgetrokken, treedt de ware en onvoorziene winnaar in de ogen van Von der Dunk naar voren: de moderne manager, die met democratie weinig kan beginnen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden