non-fictie

WILS REBERGEN

Betsy Udink: Meisjes van Atatürk, zonen van de Sultan Atlas Contact; 319 blz. euro 21,99

Betsy Udink kent Turkije door en door, ze woonde jaren in Ankara en in 2013 en '14 in Istanbul. In dit boek beschouwt ze de geschiedenis van het land en de hoofdrolspelers daarin. Zo komt Enver Pasja langs, medeverantwoordelijk voor de Armeense genocide, maar ook meer eigen- tijdse figuren als Fethullah Gülen, leider van de gelijknamige islamitische sekte, en Abdullah Öcalan, de Koerdische leider. Natuurlijk krijgt ook de 'gekozen sultan' Recep Tayyip Erdogan een portret. Udink schreef eerder 'Achter Mekka' (1990) over haar ervaringen in Saoedi-Arabië, en 'Allah en Eva' (2006) over Pakistan.

Olivier van Beemen: Heineken in Afrika Prometheus; 400 blz. euro 24,95

Wat is de economische impact van een multinational in Afrika, hoe opereert zo'n bedrijf? Schrijver en journalist Olivier van Beemen onderzocht dat aan de hand van de casus Heineken. Hij bezocht alle Afrikaanse landen met een dochteronderneming van de bierbrouwer, en beschouwt de zaken waar het bedrijf mee voor de dag wil komen - betekenis voor de lokale economie, kennisoverdracht, maar ook wat de onderneming liever verborgen houdt: politieke relaties, corruptie, ongewenste maatschappelijke gevolgen. Het boek is tegelijk een portret van modern Afrika.

Simon Goodman: De wolven namen alles mee (The Orpheus Clock) Vert. Paul Heijman. Meulenhoff; 368 blz. euro 27,99

Na het overlijden van zijn vader ontdekt Simon Goodman dat de man zijn leven lang bezig is geweest de door de nazi's gestolen kunstcollectie van de (Joodse) familie weer bij elkaar te krijgen. Aanleiding voor Goodman, zelf kort na de oorlog in Londen geboren, om de familiegeschiedenis te onderzoeken: hoe kwam de familie aan al die kunst en wat is er gebeurd met de familieleden? Het levert een bijzonder verhaal op, over de verschrikkelijke lotgevallen van de familie, maar ook hoe Goodman zelf op jacht gaat naar de gestolen kunst. Die zoektocht voert hem over de hele wereld. Elk kunstwerk dat hij terug weet te krijgen, geeft hem iets van genoegdoening.

Marian Husken: Crimineel eten. Aan tafel met de onderwereld Balans; 288 blz. euro 17,95

Criminelen zijn verzot op lekker eten buiten de deur. Behalve smullen, kunnen ze zo laten zien dat ze het zich kunnen veroorloven én wie de baas is, concludeert Marian Husken. Ze doet een boekje open over de eetgewoonten van de polder- en mocromaffia, aangevuld met verhalen over smullende collega's in New York en Italië. Zo lezen we wat Klaas Bruinsma en Willem Holleeder het liefst naar binnen schoven, en Joe ('the Boss') Masseria en Lucky Luciano. Husken lardeert het geheel met recepten, zoals Carmela's Ziti al Forno (met Zondagse Saus) uit het 'Sopranos Family Cookbook'. Husken schreef eerder onder meer 'Deals met justitie', en samen met Harry Len- sink 'Handboek Holleeder' en 'De naakte rechter'.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden