non-fictie

Esmeralda Kleinreesink: Officier in Afghanistan. Achter de schermen van onze militaire missie. Meulenhoff, Amsterdam; 224 blz. € 18,95

Luitenant-kolonel schrijft over haar ervaringen in Afghanistan. Mag zij echt van haar baas zeggen wat zij denkt? Het boek is open, eerlijk en soms ook kritisch, schrijft Jack de Vries, oud-staatssecretaris van defensie, in het voorwoord. Kleinreesink gaat onder meer in op de vraag of vrede en veiligheid brengen inderdaad nuttig werk is. Zij schreef eerder over haar werk in Afghanistan in 'Task Force Uruzgan' (2009).

Darian Leader: Wat is waanzin De Bezige Bij, Amsterdam; 416 blz. € 34,90

De Britse psychoanalyticus schreef bestsellers over psychiatrische onderwerpen. In dit boek benadert hij waanzin als iets dat vaak niet zo opvalt. Neem de man die op het oog een gewoon leven leidt, opeens op een bijeenkomst verschijnt, een wapen trekt en een bekend figuur neerschiet. Kennelijk kunnen waanzin en normaliteit samengaan, de uitbarstingen waarover wij in de krant lezen, blijven in veel gevallen uit. Als we weten hoe dat kan, is er dan een handvat voor behandeling van mensen bij wie het fout gaat?

Raf Willems: Het Mannschaftswunder. Waarom de Duitsers de besten zijn. De Arbeiderspers, Amsterdam; 271 blz. € 19,95

Duitsland is tegenstander van Nederland op het komende EK-voetbal. Het team van de oosterburen verdient bewondering, vindt Raf Willems. Het Duitse voetbal werd steevast afgedaan als saai en gespeend van techniek. Maar sinds het WK in eigen land (2006) tovert 'die Mannschaft' een ragfijn spel op de mat, een Europees kampioen waardig. Willems legt uit hoe het zover is gekomen.

Dick Berents: Stalin en Hitler komen in de hemel. De hele geschiedenis aan de hand van moppen en misvattingen. Aspekt, Soesterberg; 486 blz. € 24,95

Historicus Dick Berents wil geschiedenis leuk maken. Volgens hem zit de kennis van het verleden vol misverstanden, omdat gaten worden opgevuld met bedenksels. Nu blijken opvallend veel moppen over dezelfde onderwerpen te gaan als de genoemde misverstanden. Grappen leggen dus bloot waar fouten zitten in het geschiedenisverhaal. Terwijl Berents de historie doorloopt van piramides tot Twin Towers aan de hand van anekdotes, zet hij en passant een aantal misvattingen recht .

Eveline Crone: Het sociale brein van de puber. Bert Bakker, Amsterdam; 200 blz. € 18,95

Vervolg op 'Het puberende brein' (2008). Eveline Crone, dé expert als het om puberhersenen gaat, schrijft in dit boek over de veranderende relaties met ouders en leeftijdgenoten, en het belang van erbij te horen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden