non-fictie
Tsjalle van der Burg: Voetbal-zaken. Hoe de markt het spel kapot maakt AUP; 178 blz. euro 19,95
Het gaat niet goed met het voetbal, constateert econoom Tsjalle van der Burg. Supporters en belastingbetalers moeten steeds meer geld ophoesten om de bal te laten rollen. De dominantie van rijke clubs haalt de spanning uit competities. Van der Burg bepleit ingrijpen van de Europese Unie. Betaaltelevisie voor topvoetbal moet verdwijnen, en rijke clubs dienen een heffing te betalen, waarvan de opbrengst naar sociale projecten gaat.
Antje Veld: Prof. De biografie van Kees Rijvers Thomas Rap; 240 blz. euro 19,99
Het 'uitschot', zo werden ze genoemd door de Nederlandse (amateur) voetbalbond KNVB: Hollandse voetbalprofs die in het buitenland speelden. Ze namen het in maart 1953 op tegen de geduchte Fransen, in Parijs, om aandacht te vragen voor de slachtoffers van de watersnoodramp, en wonnen met 2-1, tot vreugde van 8000 overgekomen Nederlandse supporters. Kees Rijvers stond op het veld, in Frankrijk werd hij speler van het jaar. Na de invoering van betaald voetbal vormde hij in Oranje met Faas Wilkes en Abe Lenstra het 'gouden binnentrio'. Rijvers werd later een succesvol trainer. Journalist en kleindochter Antje Veld tekende zijn levensverhaal op.
Diane Broeckhoven: Wat voorafging Vrijdag; 240 blz. euro 19,95
Haar moeder wilde eigenlijk geen kinderen, maar kreeg er drie: twee dochters en een zoon. Diane Broeckhoven was het tweede kind. Haar verhouding met haar moeder was moeizaam. Diane was overgevoelig en werkte op haar moeders zenuwen. Dat resulteerde in een dochter die haar leven lang naar liefde verlangde en een moeder die haar afwees. Biografie en autobiografie ineen. De Vlaamse schrijfster Broeckhoven schreef eerder onder meer 'De buitenkant van Meneer Jules'.
Halina Reijn: Loos. Een tragedie in drie bedrijven Nijgh & Van Ditmar; 238 blz. euro 17,50
Actrice Halina Reijn gaat als OK-vrouw (Ongewenst Kinderloos) door het leven, sinds ze daarover in de krant De Morgen schreef. In dit autobiografische portret onderzoekt ze hoe het zover is gekomen, en waar ze nu staat. Kunnen andere soorten relaties het bestaan toch compleet maken?
Marnix de Bruyne: We moeten gaan. Nederlandse boeren in Zimbabwe Podium; 390 blz. euro 25
Voormalig Afrika-correspondent en Volkskrant-redacteur Marnix de Bruyne schildert het verhaal van Nederlandse emigranten die in de jaren vijftig hun geluk beproefden in het toenmalige Zuid-Rhodesië. Het was een roerige tijd, waarin een blank minderheidsregime er de scepter zwaaide. Na de definitieve onafhankelijkheid in 1980, toen het land Zimbabwe ging heten, brak een periode van vrede en voorspoed aan. Daar kwam een eind aan toen vanaf 2000 bijna alle blanke boeren van hun grond werden verdreven door aanhangers van president Mugabe.
undefined